U Mostaru održana sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke FBiH

Predstavljen Okvirni plan prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH

0
175
Ministri i predstavnici kantonalnih ministarstava podijelili su aktuelnosti u radu svojih resora

Pod predsjedanjem federalne ministrice obrazovanja i nauke Jasne Durakoviću Mostaru je danas, prvi put nakon pet godina, održana sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke/znanosti Federacije BiH. Ministrica Duraković je istakla važnost ove sjednice kao ključnog koraka ka jačanju koordinacije i saradnje među ministarstvima obrazovanja i nauke u Federaciji BiH.
Ministri i predstavnici kantonalnih ministarstava podijelili su aktuelnosti u radu svojih resora, te je dogovorena nova sjednica, uz najavu svečanog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje Koordinacije.
“Obrazovanje je jedan od ključnih prioriteta u procesu priprema za pristupanje Bosne i Hercegovine evropskim integracijama. Stalna i aktivna saradnja, te razmjena iskustava i ideja su od suštinskog značaja”, izjavila je ministrica Duraković.
Glavni zadaci Koordinacije uključivat će analiziranje i procjenjivanje stanja i potreba obrazovnog i naučnog sektora Federacije BiH, pružanje podrške u provođenju strateških prioriteta obrazovne reforme, praćenje usklađivanja obrazovnog i naučnog zakonodavstva sa okvirnim zakonima, te efikasniju koordinaciju sa Evropskom unijom i praćenje međunarodnih programa pomoći u obrazovanju i nauci.
“Ova Koordinacija predstavlja korak naprijed u osiguranju efikasnije provedbe reformskih procesa. Stvaranje jednakih uvjeta za sve učenike, studente i naučne radnike u Federaciji BiH ključno je za napredak našeg obrazovnog sektora”, naglasila je Duraković.
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je ovom prilikom predstavilo Okvirni plan prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH. Ovaj sveobuhvatni dokument rezultat je zajedničkog rada Interresornog stručnog tima sastavljenog od predstavnika federalnih ministarstva obrazovanja i nauke, zatim unutrašnjih poslova, rada i socijalne politike,pravde i zdravstva, te svih deset kantonalnih vlada.
“Sigurnost i zdravlje naše djece su naša najveća odgovornost. Ovim planom želimo osigurati sigurno, pozitivno i podržavajuće okruženje u kojem će naša djeca moći ostvariti svoj puni potencijal”, poručeno je sa današnje sjednice Koordinacije ministara obrazovanja i nauke FBiH u Mostaru.