U prvoj demo izvedbi u Evropi, 8K signal se direktno emituje na TV ravnog ekrana

0
1000
Samsungov QLED televizor sa dijagonalom od 82 inča direktno je primio 8K demo signal

Kompanija Samsung, Spin Digital i SES, kao vodeći operater satelitskog prijenosa signala, prvi put u historiji Evrope emitovali su 8K demo signal direktno na televizor ravnog ekrana.
Ovaj 8K sadržaj emitovan je preko satelita Astra, pri čemu je kompanija Spin Digital obezbijedila stručno znanje za enkodiranje 8K signala visokog kvaliteta, SES širokopojasnu vezu kako bi se taj signal emitovao, dok je Samsung obezbijedio 8K televizor ravnog ekrana koji je primio, dekodirao i direktno prikazao signal.
U rezoluciji 7680 x 4320 piksela, 8K sadržaj pri 50 frejmova u sekundi enkodirala je kompanija Spin Digital pomoću svog HEVC enkodera pri brzini prijenosa od 70 Mbps što je dovoljno za kvalitetno emitovanje, dok je taj signal prenio SES preko pojedinačnog transpondera od 33 MHz pomoću DTH parametara za emitovanje.
Samsungov 8K Q950RB QLED televizor sa dijagonalom od 82 inča direktno je primio ovaj signal i koristio DVB-S2 parametre prijenosa što je specifično za potrebe ove demonstracije. Ovaj Samsungov premium televizor i dalje je u procesu proizvodnje, a odlikuje se maksimalnom luminancom od 4000 nita, HEVC 50/60 fps video dekoderom kompatibilnim sa 8K sadržajem, najnovijim HDMI interfejsom i u stanju je da prikazuje HDR (visoki dinamički opseg) sadržaj. Uskoro će biti dostupan širom Evrope.
Prijenos 8K sadržaja u kvalitetu pogodnom za emitovanje kroz više video formata zahtjeva i efikasno enkodiranje video signala i pouzdanu infrastrukturnu tehnologiju. Iako će tehnologija kompresije postati efikasnija u narednih nekoliko godina, demonstracija pokazuje da su sateliti već sada u stanju da pouzdano obezbjede brzine prijenosa neophodne za distribuciju 8K signala s jednog kontinenta na drugi.