U Sarajevu otvoren drugi punkt za drive-in testiranje na koronavirus

0
359
Covid-19: Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 41,8 slučajeva na 100.000 stanovnika

Danas je sa radom počeo i drugi punkt za drive-in testiranje na koronavirus u Kantonu Sarajevo, koji se nalazi na trolejbuskom depou u ulici Majdanska, iznad zgrade Općine Novi Grad.
Premijer KS Edin Forto, ministar zdravstva Haris Vranić, ministar saobraćaja Adnan Šteta i ministar finansija Davor Čičić obišli su danas novootvoreni punkt.
Ovaj, kao i punkt koji se nalazi kod mosta Suade i Olge, koji je otvoren sredinom februara, napravljen je u skladu sa svim epidemiološkim standardima. Za testiranje je potrebna uputnica ljekara primarne zdravstvene zaštite.
“Svi brisevi koji budu uzeti do 18h, biće i obrađeni u toku dana, a rezultate se šalju putem Viber aplikacije”, rekao je ministar Vranić.
Radno vrijeme oba punkta je od 8 do 18 sati svakog dana u sedmici.
Prema riječima ministra Vranića, cilj je da se olakša rad covid ambulanti, koje su zbog pogoršane epidemiološke situacije pod velikim pritiskom.
“Epidemiološka krivulja je i dalje u blagom usponu. Otvaranje još jednog punkta za drive-in testiranje olakšat će rad zdravstvenim radnicima, ali i omogućiti građanima da ne moraju stajati u redu ispred ambulanti”, rekao je Vranić.
Kada je riječ o odluci Vlade KS o zabrani rada poslovnih subjekata tokom narednog vikenda, preciznije od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 sati, premijer Forto naveo je podatak da od svih izrečenih kazni inspekcije u KS ove godine zbog nepoštivanja mjera, 60% je u dane vikenda.