U Sarajevu predstavljena nova Škoda Scala

0
1090
Ispred Sarajevo City Centra na grandioznoj svečanosti predstavljena nova Škoda Scala

Na grandioznoj i svečanoj promociji koja je održana sinoć ispred Sarajevo City Centra (SCC) predstavljena je nova Škoda Scala.
Uz poseban audio vizuelni izražaj, nasljednik modela Rapid, nova Scala je privukla pažnju prolaznika i posjetioca.
Dugo očekivana nova Škoda Scala je izrađena na novoj platformi MQB A0 i tako je postala prvi Škoda model koji koristi tu platformu.
Naziv modela Scala potiče iz latinskog jezika što znači stepenice ili ljestve, a sa modelom Scala, kako je istaknuto, Škoda je odjednom savladala nekoliko velikih stepenica u razvoju.

Scala raspolaže prostranim putničkim prostorom i 467 litarskim prtljažnikom

Dužina novog modela je 4.362 mm, širina 1.793 mm, a visina 1.471 mm. Dugi međuosovinski razmak od 2.649 mm modelu Škoda Scala osigurava vrlo dobra vozna svojstva. Scala raspolaže prostranim putničkim prostorom i 467 litarskim prtljažnikom koji je ujedno i najveći u segmentu.
Škoda Scala je prva u svom segmentu koja u seriji ima LED svjetla naprijed i nazad. Kupci mogu odabrati Full LED svjetla kao opciju. Pored vanjskog izgleda, Scala je opremljena cijelim nizom sistema pomoći u vožnji. Tako se na popisu sigurnosnih sistema nalazi Lane Assist i Front Assist uz City Emergency Brake kao dio standardne opreme.
Novi koncept interijera kod Scala modela uključuje najmoderniju digitalnu tehnologiju, kao i inovativne aplikacije i mobilne usluge. Opcioni virtuelni kokpit dolazi u veličini od 9,2 ili 10,25 inča na kojima se može konfigurisati prikaz informacija po želji vozača. Ekran vrhunskog Amundsen infotainment sistema među najvećim je ekranima u segmentu kompaktnih automobila.

Novi koncept interijera kod Scala modela uključuje modernu digitalnu tehnologiju

Kao i kod ostalih Škoda modela Simply Clever stavke su kod Scala modela neizostavni dio opreme. Strugalica za led koji je smješten u poklopcu rezervoara, kišobran u vozačevim vratima, kao i specijalno dizajnirani silikonski poklopac rezervoara tečnosti za pranje vjetrobrana krase novu Škoda Scalu. Kada ga otvorite, pretvara se u lijevak, tako da nema prosipanja.
U ponudi su motori TSI i TDI (1.0 TSI 95 KS/115 KS, 1.6 TDI 115 KS). U narednom periodu biti će dostupan i najjači benzinski motor 1.5 TSI sa 150 KS.
Na raspolaganju su petostepeni i šestostepeni manuelni mjenjači kao i sedmostepeni DSG mjenjač.
Nova Škoda Scala u BiH se nudi u tri varijante opreme Active, Ambition i Style.
Početna cijena bogato opremljenog modela sa PDV-om iznosi 28.454 KM.