U skladu sa Direktivama EU: Sparkasse Bank uvodi nefinansijska izvještavanja

0
891
Oliver Kroepfl

U sklopu provođenja Direktiva EU koje je u svoje zakonodavstvo 2016. godine uvela i Republika Austrija, Sparkasse Bank dd BiH zajedno sa ostalim članicama grupacije sprovodit će tzv. ne-finansijsko izvještavanje.
To podrazumijeva izvještavanja kompanija o aktivnostima vezanim za zaštitu okoliša, tretman uposlenika i socijalna pitanja, antikorupcijska pitanja (transparentnost poslovanja), te raznolikost, posebno u segmentu polne zastupljenosti.
“U Sarajevu sam kako bih kolegama iz Sparkasse Bank dd BiH predstavio načine na koje ćemo mi kao grupacija ispunjavati zahtjeve EU. Iako BiH nije još uvijek članica EU, sjedište grupacije jeste i zbog toga želimo da cijela grupacija poštuje Direktive EU. Sparkasse grupacija na ovaj način potvrđuje predanost ujednačenom, transparentnom informisanju javnosti i drugim zainteresovanim stranama o našem načinu poslovanja i kako doprinosimo zajednicama u kojim djelujemo, od strane svih naših članica“, izjavio je Mag. Dr. Oliver Kroepfl, glavni sekretar Steiermaerkische Sparkasse.
Inače, tzv. nefinansijsko izvještavanje uvedeno je s ciljem osiguranja transparentnog poslovanja svih subjekata koji posluju na teritoriji EU. Proces nefinansijskog izvještavanja ima za cilj ohrabriti velike kompanije da posluju slijedeći cilj održivosti, te da jasno informišu zajednicu u kojoj posluju šta konkretno čine da bi se održivost i postigla.Kompanije do sada nisu morale prijavljivati na koji način upravljaju okolišem, uposlenicima ili klijentima, te je s ciljem povećanja transparentnosti i povećanja povjerenja javnosti u rad velikih kompanija EU parlament i usvojio Direktivu 2014/95 koja je krajem 2016. transpodirana u austrijsko zakonodavstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here