U Tešnju otvoren 14. Međunarodni sajam privrede

0
945
Na ovogodišnjem sajmu učestvuje 200 izlagača iz sedam zemalja, a zemlja partner je Italija

Međunarodni sajam privrede Tešanj 2018 otvorili su danas svečanim presijecanjem vrpce predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ambasador Italije u BiH Nicola Minasi i predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj Senad Brka.
Na ovogodišnjem sajmu učestvuje 200 izlagača iz sedam zemalja, a zemlja partner je Italija.
Otvarajući sajam Zvizdić je rekao da rekordan broj izlagača ove godine dokazuje da su organizatori sajma postigli svoj cilj a to je da je sajam u Tešnju postao prepoznatljiv i prestižan.
“Unapređenje bh. ekonomije je jedan od najvažnijih ciljeva svih nivoa vlasti u BiH, a fokus Vijeća ministara u proteklom periodu bio je na promociji naše privrede, jačanju finansijske discipline, boljoj strukturi javnih rashoda, poboljšanju poslovnog ambijenta i većoj konkurentnosti bh. privrede, što je rezultiralo poboljšanjem ključnih ekonomskih parametara”, dodao je Zvizdić.
Ambasador Minasi je naveo kako se uvjerio da je ispravno postupio što je prihvatio da Italija bude zemlja partner na sajmu, te da je vrlo ponosan na prisustvo italijanskih kompanija.
Istakao je da je trgovinska razmjena između dviju zemalja premašila 1,5 milijardi eura, kao i da u BiH djeluje više od 70 italijanskih kompanija koje direktno zapošljavaju više od 10.000 radnika.
Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić naglasio je da iza uspješnih rezultata tešanjske privrede stoji ozbiljan i dugogodišnji rad brojnih ljudi i institucija, te da sajam predstavlja prezentaciju ekonomskih potencijala i smotru poduzetništva, prenosi Fena.
Sajam se održava do 13. maja dokad će biti održani brojne panel diskusije, tematska predavanja, prezentacije i B2B sastanci koji bi trebali doprinijeti poslovnom povezivanju, te razmjeni iskustava, informacija i dobrih praksi.