U Zenici otvoren Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije

0
292
Centar CeDICo otvoren je u prostorijama Ekonomskog fakulteta UNZE u okviru projekta EU4Business

Kompanije u metaloprerađivačkoj industriji sa područja Centralne Bosne dobit će podršku za razvoj poslovanja te jačanjesvojih inovativnih kapaciteta i konkurentnosti. Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije ‘CeDICo’, koji je danas otvoren u Zenici, primjenom savremene opreme i digitalnih alata podržaće mala i srednja preduzeća u oblasti digitalizacije, razvoja novih proizvoda te kreiranja novih radnih mjesta.
Centar će funkcionisati u prostorijama Ekonomskog fakulteta UNZE, a otvoren je u sklopu EU4Business projekta koji finansira Evropska unija s ciljem jačanja ekonomije BiH. Centar će se fokusirati na digitalnu transformaciju poslovanja kompanija, te inicirati digitalnu transformaciju tržišta rada. Kao rezultat, ciljana preduzeća će povećati svoj izvoz i prodaju i povećati konkurentnost na tržištu.
Na pres- konferenciji koja je danas organizovana u Zenici, predstavljeni su glavni ciljevi ‘CeDICo’ projekta, planirane aktivnosti, kao i partneri na ovom, za privredu, značajnom projektu.
Projekat traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 736.000 KM,od čega Evropska unija finansira 530.000 KM. Vodeći realizator projekta je Ekonomski fakultet UNZE, u saradnji sa Pravnim i Metalurško-tehnološkim fakultetom, te privrednim komorama FBiH, ZDK i SBK.
“Realizacija ovog projekta i otvaranje rada Centra za inovaciju, digitalizaciju i konkurentnost metalne industrije u regiji Srednja Bosna predstavlja jedan početak zagovaranja procesa uvođenja inovacija i digitalizacije u segmentu metalne industrije”, kazao je prof.dr. Alaudin Brkić, dekan Ekonomskog fakulteta UNZE, vođa projekta.
Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBIH, istakao je da će njihove članice koje funkcionišu kroz Udruženje privrednih komora biti korisnici Centra te da je ovo izuzetan primjer kako u budućnosti sve kompanije iz različitih sektora kroz ovakve centre mogu da nadomjeste nedostatak nekih svojih kapaciteta.
“Interestantno da je baš danas,formiran na nivou EU Centar za inovativnost, Inovativni savjet Evropske unije, koji ima budžet od 10 milijardi eura u narednih 6 godina. To samo govori da su Univerzitet Zenica, Privredne komore i privredni subjekti koji će biti korisnici Centra na ispravnom putu”, dodao je Jašarspahić.
“Ovo je sjajan primjer zatvaranja trokuta izmeđujavnih vlasti sa jedne strane i privrede s druge strane, odnosno privrednih komora i obrazovnih institucija”, kazao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.
EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i SR Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.