Ubrzati izgradnju Prve transferzale u Sarajevu: Otkup nekretnina G-Petrola i rušenje objekata

0
515
Vlada KS naložila Direkciji za puteve da angažira Rad na rušenju objekata na trasi izgradnje Prve transverzale

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici dala saglasnost za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnina na lokalitetu Šipa, između Kantona Sarajevo i G-Petrol d.o.o. Sarajevo, s ciljem nastavka izgradnje saobraćajnice Prve transverzale, na dionici Kranjčevićeva–Bare–Hotonj.
Na kompletni materijal i ovaj ugovor koje je pripremio Zavod za izgradnju KS prethodno je pozitivno mišljenje dalo i Pravobranilaštvo KS.
Potpisivanjem ugovora i kupoprodajom ove nekretnine omogućit će se pokretanje izgradnje kružnog toka na spajanju ulice Alipašina sa Prvom transverzalom.
Nakon Vladine saglasnosti, Odluku za potpisivanje ovog ugovora donijet će i zastupnici Skupštine KS na svom narednom zasjedanju.
Vlada KS danas je naložila Direkciji za puteve Kantona Sarajevo da na osnovu potpisanog okvirnog sporazuma sa KJKP Rad hitno potpiše ugovor za rušenje objekata koji se nalaze na trasi Prve transverzale, a na kojima su ranije riješeni imovinsko-pravni odnosi.
Preduzeće Rad bi po ovom sporazumu bio angažiran na spomenutim poslovima do okončanja procedure izbora izvođača radova na rušenju ovih objekata prema Zakonu o javnim nabavkama, a po ranije raspisanom javnom pozivu.
Razlozi za donošenje ovakvog zaključka proistekli su iz Odluke Vlade KS kojom je proglašen javni interes Kantona Sarajevo za izgradnju saobraćajnice Prve transverzale na cijeloj dionici, kao i iz namjere Vlade da se što prije riješi predmetna problematika.