UIO: Usvojene izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u

Principom reciprociteta omogućit će se povrat PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama

0
616
Upravni odbor UIO BiH usvojio izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je danas izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojim će se principom reciprociteta omogućiti povrat PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama.
Ove izmjene pravilnika već duže vrijeme zahtijeva poslovna zajednica, posebno prijevoznici jer im je onemogućen povrat PDV-a na gorivo u drugim zemljama s obzirom da do sada nije bilo omogućeno strancima u BiH.
Upravni odbor usvojio je i Izvještaj o radu UIO za 2019. godinu sa podacima o prihodima, naplati i povećanju prihoda te poduzetim mjerama za naplatu zaostalih dugovanja po osnovu PDV-a.
Zbog nedovoljnog broja glasova na današnjoj sjednici nije usvojena izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO, dok je jednoglasno usvojen Pravilnik o uplaćivanju indirektnih poreza i ostalih prihoda te taksi koje naplaćuje UIO.
Upravni odbor danas nije razmatrao pitanje utvrđivanja koeficijenata i raspodjelu prihoda od indirketnih poreza za prethodne godine jer su u toku dogovori entitetskih vlada o konačnom poravnanju.