Dobit bankarskog sektora Srednje i Istočne Evrope preko 30 milijardi eura

0
799
Raiffeisen analitičari predviđaju rekordnu profitabilnost bankarskog sektora SIE u 2019.

Raiffeisen analitičari predviđaju u 2019. godini rekordnu profitabilnost bankarskog sektora Srednje i Istočne Evrope (SIE), dvocifreni povrat na kapital u Srednjoj Evropi (SE), Jugoistočnoj Evropi (JIE) i Istočnoj Evropi (IE).
U izvještaju analitičkog odjela Raiffeisen Bank International (RBI) o bankarskom sektoru Srednje i Istočne Evrope se navodi da su Češka Republika i Kosovo daleko najprofitabilnija tržišta, dok su Rumunija, Mađarska i Ukrajina najinterestantnija tržišta koja su doživjela preokret.
Inače, ukupna dobit bankarskog sektora SE/JIE je između 13 i 14 milijardi eura, dok je dobit u čitavoj regiji SIE iznosila preko 30 milijardi eura u 2018. godini.
Diferencijacija u regionalnim strategijama najvećih prekograničnih banaka je sve veća, a Češka Republika, Rumunija te djelomično Rusija su među glavnim tržištima najvećih bankarskih grupacija SIE.
Rusko bankarsko tržište imalo je koristi od konsolidacije, ponovo je ostvaren dvocifreni povrat na kapital, a strane banke imaju snažne temelje i stabilno poslovanje u Rusiji.
Analitičari RBI navode i da se tržišno učešće austrijskih SIE banaka ponovo približava rekordnim nivoima.
Potencijal rasta je najveći u JIE, rast SE će donekle oslabiti, posebno u okviru sektora stanovništva zbog regulatornih ograničenja.
Raiffeisen analitičari su podigli svoja očekivanja za Mađarsku, Rumuniju i Ukrajinu. Predviđaju solidan rast u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji, nešto manji kreditni rast očekuje se u Češkoj Republici, Slovačkoj i Bugarskoj.

Više informacija o trendovima na SIE tržištu možete pogledati u video intervju na ovom linku