BiH – Hrvatska: Potpisan Ugovor o izgradnji mosta kod Gradiške

0
959
Potpisan Ugovor o izgradnji međudržavnog mosta između BiH i Hrvatske na rijeci Savi kod Gradiške

U sjedištu Hrvatskih cesta u Zagrebu danas su zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, s Dragomirom Jevtovićem, u ime Konzorcija (Integral Inženjering, Đuro Đaković Montaža i Zagreb-Montaža) potpisali Ugovor o izgradnji međudržavnog mosta između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na rijeci Savi kod Gradiške na završetku autoceste Banja Luka – Gradiška.
Most je dugačak 426 metara, širok 22,6 metara i imat će četiri prometne trake, po dvije u svakom smjeru. Prema ugovoru, most će se graditi 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a rok za uvođenje izvođača je 105 dana od dana potpisivanja Ugovora. Ugovorna vrijednost radova je 23.498.800 eura.
Kako je izjavio Dalipagić, Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade RH, potpisanim 2011. godine, definirano je da svaka zemlja snosi polovinu toga iznosa. Bosna i Hercegovina je osigurala svoj dio sredstava dijelom iz UMTS sredstava, tj. od uplata telekom operatera, a dijelom iz sredstava nepovratnog granta u iznosu od 6,8 miliona eura, dobijenog od WBIF-a (Investicijski fond za Zapadni Balkan) na samitu zemalja Zapadnog Balkana održanom u Beču 2015. godine.

Skica mosta kod Gradiške: Dužina mosta je 426 m, širina 22,6 m i imat će četiri prometne trake

Dalipagić je izjavio da je izuzetno zadovoljan što je resorno bh. ministarstvo, u suradnji s Hrvatskom, uspjelo u zadnje 2,5 godine pokrenuti dva izuzetno velika i značajna infrastrukturna projekta, odnosno izgradnju dva mosta na rijeci Savi. Kao što je poznato, most kod Svilaja na završetku Koridora 5c je u završnoj fazi izgradnje i bit će pušten u promet do kraja ove godine. Bh. ministarstvo je uspjelo završiti i tendersku proceduru za izgradnju mosta kod Gradiške. Završetkom ta dva objekta prometna povezanost BiH i Hrvatske, odnosno BiH i EU, bit će znatno poboljšana.