EIB nastavlja podršku Zapadnom Balkanu: U 2021. investirano oko 600 miliona eura

0
454
Predsjednik EIB-a Verner Hojer na Samitu Zapadnog Balkana potvrdio podršku regionu

Verner Hojer, predsjednik Evropske investicione banke (EIB), banke Evropske unije, učestvovao je na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu i potvrdio čvrstu posvećenost EIB-a Zapadnom Balkanu i spremnost da poveća podršku za prelazak na zeleniji, digitalniji i inkluzivniji privredni rast.
Berlinski proces omogućio je razvoj partnerstva između učesnika, država članica Evrope unije i partnera na Zapadnom Balkanu, doprinoseći napretku Agende povezivanja. Takođe, pomogao je stvaranje političkog konsenzusa i obezbedio podršku EU za strateško sprovođenje zelene agende, digitalne transformacije i zajedničkog regionalnog tržišta.
EIB je od 2009. godine investirala gotovo 10 milijardi eura za Zapadni Balkan u sve ključne privredne sektore, podržavajući vitalne infrastrukturne projekte i razvoj privatnog sektora. Kao aktivan učesnik Berlinskog procesa od samog početka, EIB će nastaviti da ulaže u prioritete i daje finansijsku i tehničku podršku strateškim infrastrukturnim projektima i neophodnim zakonodavnim reformama. Banka će ostati posvećena društveno-ekonomskom razvoju regiona i nastaviti sa direktnom podrškom procesu pridruživanja. Do danas je uložila preko pet milijardi eura u sektor saobraćaja Zapadnog Balkana, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.
EIB je bila i u prvim redovima podrške EU za brži oporavak privreda Zapadnog Balkana od Covid-19 investirajući 1,7 milijardi eura, koliko je najavljenu u okviru inicijative Tima Evropa u maju 2020. godine. Tokom 2021. godine banka je povećala finansijsku podršku Zapadnom Balkanu investirajući skoro 600 miliona eura u projekte na regionu.
“Drago nam je da smo zajedno doprinijeli Berlinskom procesu koji je približio ovaj region i njegove građane međusobno, kao i sa Evropskom unijom. Finansiranje u vezi sa ovim napretkom bilo je zaista značajno. A ta podrška se nije smanjila ni tokom ovog teškog perioda: inicijativa Tima Evropa, u kojoj je EIB vodeći finansijer, dokazuje posvećenost EU ovom regionu i solidarnost sa njim”, rekao je predsjednik EIB-a Verner Hojer.