Svaki deveti zaposleni u RS je član EPF-a: Dobrovoljni penzijski sistem zaživio uprkos pandemiji

0
365
Čelnici EPF-a: Evropski dobrovoljni penzijski fond trenutno broji više od 34.000 članova

Svaki deveti zaposleni u Republici Srpskoj je član EPF-a, tako da Evropski dobrovoljni penzijski fond trenutno broji više od 31.500 članova kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinos.
Ovaj broj se neprekidno mijenja, jer broj aktivnih članova postepeno i kontinuirano raste, što govori u prilog da takvim tempom raste i povjerenje u EPF. Pandemija je usporila planirani rast i razvoj, ali ga nije zaustavila. U jeku pandemije u potpunosti je implementiran i penzijski plan Vlade Republike Srpske.
Ove informacije, kao i planove za naredni period su predstavnicima medija danas u Banjoj Luci predstavili direktorica Društva za upravljanje EPF-a Gordana Drobnjak, izvršni direktor Društva za upravljanje EPF-a Zdravko Zečević i član Upravnog odbora Društva za upravljanje EPF-a Miloš Grujić.
“Možemo reći da je uprkos pandemiji i vanrednim okolnostima u kojima smo se svi našli, dobrovoljno penzijsko osiguranje zaživjelo u Republici Srpskoj, s tim što je pred nama i dalje dug put kako bi se u potpunosti iskoristili potencijali dobrovoljnog penzijskog sistema”, rekla je Gordana Drobnjak.
Prosječna isplata do sada iznosi više od 400 KM, uz značajno povećanje broja i sume isplata koje Fond vrši, dok je najveći za sada isplaćeni iznos nešto više od 3.000 KM. Iznos koji je akumuliran zavisi od perioda uplate u Evropski dobrovoljni penzijski fond, visine mjesečnog penzijskog doprinosa, kao i prinosa Fonda.
“Sada već možemo ponosno reći da smo isplatili više od pet stotina članova Fonda koji su stekli uslov za raspolaganje sredstvima, ili smo isplaćivali akumulirana sredstva nasljedicima preminulih članova, od čega samo u toku 2021. godine više od tri stotine članova. Zahtjevi za isplatu najčešće se podudaraju sa odlaskom članova i u redovnu penziju, jer su tada prestajali da budu članovi penzijskog plana kod poslodavaca”, rekao je Zdravko Zečević.
Fokus aktivnosti Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda ostaje na širenja svijesti o potrebi štednje, informisanju javnosti o dobrovoljnoj štednji i njenim prednostima, te pružanju usluga svojim članovima. Jedan od prioriteta je i podsticanje poslodavaca u RS-u koji još uvijek nisu organizovali penzijski plan za svoje zaposlene, da to učine, bez obzira na djelatnost poslovanja.