UNCTAD: Pandemija će prouzročiti ekonomsku štetu od 10.000 mlrd dolara

0
308
Prema procjeni UNCTAD-a, globalna ekonomija će ove godine porasti za 4,7 posto

Svjetska ekonomija mogla bi ove godine porasti snažnije no što se očekivalo, saopćio je danas UNCTAD (Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju), procijenivši ujedno da će pandemija koronavirusa prouzročiti ekonomsku štetu od 10.000 milijardi dolara.
Prema procjeni UNCTAD-a, globalna ekonomija će ove godine porasti za 4,7 posto, povisivši dosadašnju procjenu za 0,6 postotnih bodova zbog očekivanog snažnijeg oporavka SAD-a.
Svjetska ekonomija je u 2020. zabilježila najveći pad aktivnosti otkada su se u prvoj polovini 40-ih godina prošlog vijeka počele voditi statistike o agregatnoj ekonomskoj aktivnosti, navodi UNCTAD.
Pandemija će globalnu ekonomiju do kraja ove godine stajati 10.000 milijardi dolara, što je otprilike dvostruka vrijednost japanskog BDP-a, naglašavaju.
Navdena je i procjena Međunarodne organizacije rada (ILO), prema kojoj je pandemija prouzročila gubitak 255 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom.
Bogate ekonomije svijeta usvojile su ogromne fiskalne poticaje kako bi smanjili štetu, navodi UNCTAD, izdvajajući američki plan pomoći ‘težak’ 1.900 milijardi dolara. Ističe i oporavak kineske ekonomije u drugoj polovini 2020. godine.
Pandemija je najteže pogodila zemlje u razvoju zbog ograničenog fiskalnog prostora, pojačanih ograničenja koje im stvara platna bilanca i neadekvatne međunarodne potpore, ističe UNCTAD. Rezultat je pad ličnih dohodaka iskazanih udjelom u BDP-u.
UNCTAD procjenjuje da će američka ekonomija ove godine porasti 4,5 posto, povisivši procjenu za 1,7 postotnih bodova.
Evropa, koja po UNCTAD-ovoj definiciji uključuje Evropsku uniju i ostale evropske zemlje, trebala bi ove godine bilježiti 4% rasta aktivnosti, a istu stopu rasta UNCTAD predviđa i eurozoni, povisivši dosadašnje procjene za 0,4 odnosno za 0,6 postotnih bodova, prenosi Hina.
Najsnažniji rast predviđaju Francuskoj, za 5,3 posto, dok bi njemačka ekonomija trebala porasti 3,3 posto.