UNCTAD: Pandemija će prouzročiti ekonomsku štetu od 10.000 mlrd dolara

0
193
Prema procjeni UNCTAD-a, globalna ekonomija će ove godine porasti za 4,7 posto

Svjetska ekonomija mogla bi ove godine porasti snažnije no što se očekivalo, saopćio je danas UNCTAD (Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju), procijenivši ujedno da će pandemija koronavirusa prouzročiti ekonomsku štetu od 10.000 milijardi dolara.
Prema procjeni UNCTAD-a, globalna ekonomija će ove godine porasti za 4,7 posto, povisivši dosadašnju procjenu za 0,6 postotnih bodova zbog očekivanog snažnijeg oporavka SAD-a.
Svjetska ekonomija je u 2020. zabilježila najveći pad aktivnosti otkada su se u prvoj polovini 40-ih godina prošlog vijeka počele voditi statistike o agregatnoj ekonomskoj aktivnosti, navodi UNCTAD.
Pandemija će globalnu ekonomiju do kraja ove godine stajati 10.000 milijardi dolara, što je otprilike dvostruka vrijednost japanskog BDP-a, naglašavaju.
Navdena je i procjena Međunarodne organizacije rada (ILO), prema kojoj je pandemija prouzročila gubitak 255 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom.
Bogate ekonomije svijeta usvojile su ogromne fiskalne poticaje kako bi smanjili štetu, navodi UNCTAD, izdvajajući američki plan pomoći ‘težak’ 1.900 milijardi dolara. Ističe i oporavak kineske ekonomije u drugoj polovini 2020. godine.
Pandemija je najteže pogodila zemlje u razvoju zbog ograničenog fiskalnog prostora, pojačanih ograničenja koje im stvara platna bilanca i neadekvatne međunarodne potpore, ističe UNCTAD. Rezultat je pad ličnih dohodaka iskazanih udjelom u BDP-u.
UNCTAD procjenjuje da će američka ekonomija ove godine porasti 4,5 posto, povisivši procjenu za 1,7 postotnih bodova.
Evropa, koja po UNCTAD-ovoj definiciji uključuje Evropsku uniju i ostale evropske zemlje, trebala bi ove godine bilježiti 4% rasta aktivnosti, a istu stopu rasta UNCTAD predviđa i eurozoni, povisivši dosadašnje procjene za 0,4 odnosno za 0,6 postotnih bodova, prenosi Hina.
Najsnažniji rast predviđaju Francuskoj, za 5,3 posto, dok bi njemačka ekonomija trebala porasti 3,3 posto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here