UNICEF isporučio BiH blizu 2 miliona doza lijeka Deksametazon

0
385
UNICEF isporučio BiH donaciju lijeka Deksametazon u vrijednosti od jednog miliona USD

Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) danas je dostavio Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine lijek Deksametazon u vrijednosti od jednog miliona USD. Uz danas isporučeni lijek, u posljednja dva mjeseca, UNICEF je za građane BiH donirao PCR testove i lijekove u iznosu od blizu 3 miliona američkih dolara.
Lijek Deksametazon će se distribuirati relevantnim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko prema iskazanim potrebama.
Ministarstvo civilnih poslova i ministrica Ankica Gudeljević, iskazali su i ovom prigodom zahvalnost UNICEF-u na potpori u borbi protiv pandemije Covid-19, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
UNICEF podržava vodeće humanitarne napore u odgovoru na pandemiju Covid-19 te stavlja djecu i njihove obitelji na prvo mjesto podržavajući jačanje primarnih zdravstvenih sistema.
“Pandemija nije gotova i moramo biti spremni za sve buduće scenarije. Drago nam je što danas možemo podržati BiH ovom velikom donacijom Deksametazona, kortikosteroida koji se koristi u liječenju pacijenata sa Covid-19 i lijeka koji je pokazao da utječe na smanjenje smrtnosti kod hospitaliziranih pacijenata. Pozivam sve građane da se vakcinišu čim doze postanu dostupne jer je vakcinacija jedini način da se smanje ozbiljne posljedice Covid-19 i jedini način da zaštitimo sebe i svoje najmilije“, kazala je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH.