UNWTO: Oko 600 miliona turista putovalo u svijetu u prvoj polovini 2017.

Najbolji polugodišnji rezultati u svjetskom turizmu od 2010.

0
4764
Pad broja turista ove godine smanjit će i prihode od turizma za 300 do 450 milijardi USD

U prvoj polovini 2017. u svijetu je bilo gotovo 600 miliona turista, što je 6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, što znači da je njih gotovo 40 miliona više putovalo svijetom nego u prošlogodišnjih šest mjeseci, navodi Svjetska turistička organizacija (UNWTO), dodajući da je je to rekordan rast broja turista od 2010. godine.
U svim svjetskim regijama u prvom dijelu ove godine zabilježen je rast dolazaka stranih turista, a najveći, za 9 posto, na Bliskom Istoku, dok je u Evropi i Africi broj turista porastao po 8 posto, u Azija, na Pacifiku 6 posto, a u Amerikama 3 posto.
Mediteranske destinacije zabilježile su u prvoj polovini ove godine posebno snažan rast, koji je i najviše, prema ocjeni UNWTO-a, pridonio rastu turizma u Evropi. Pogotovo ističu ‘izvedbe’ u regiji južne i mediteranske Evrope, gdje su dolasci stranih turista bili 12 posto viši nego lani, prenosi Hina.
“Prva polovina godine obično čini blizu 50 posto ukupnih godišnjih međunarodnih dolazaka, dok je druga polovina označena iznimno jakim julom i avgustom u brojnim dijelovima svijeta, a s obzirom na odlične vijesti iz brojnih odredištima, moguće je da povećanje bude i veće nego smo predviđali za ovu godinu, odnosno s više od 1,3 millijarde stranih turista u svijetu do kraja godine”, poručio je glavni sekretar UNWTO-a Taleb Rifai.