UNWTO: Svijetom u 2016. putovalo više od 1,23 milijarde turista

Evropa prednjači po broju turističkih dolazaka, lani je posjetilo 620 miliona stranih turista što je 12 miliona ili 2 posto više nego u 2015. godini

0
4043
Rast broja turista u FBiH na mjesečnom i godišnjem nivou

Svijetom je u 2016. putovalo više od 1,23 milijarde stranih turista, što je 4 posto više nego u 2015., a sličan rast očekuje se i u ovoj godini za koju turistički stručnjaci prognoziraju da bi mogla biti puno bolja od lanjske.
Iznoseći lanjske svjetske turističke rezultate u najnovijem izdanju Svjetskog turističkog barormetra, u UNWTO-u (UN-ova specijalizirana agencija za turizam) ističu da porast međunarodnih turističkih dolazaka ili putovanja stranih turista od 4 posto znači da ih je oko 46 miliona više putovalo u inozemstvo prošle godine u odnosu na 2015.
“Prošla godina bila je sedma s uzastopnim rastom svjetskog turizma nakon globalne ekonomske i financijske krize 2009., a takav neprekidan solidan rast nije zabilježen još od 1960-ih. Kao rezultat toga, 300 miliona više stranih turista putovalo je svijetom u 2016. u odnosu na pretkrizni rekord u 2008. godini”, kažu u UNWTO-u. Sličnu dinamiku rasta primjećuju i u globalnim turističkim prihodima.
Rastu svjetskog turizma u 2016. najviše je pridonijela regija Azije i Pacifika s osam posto više dolazaka stranih turista nego u 2015., a iz UNWTO-a iznose da je ta regija postala druga svjetska regija po turističkoj posjećenosti, nakon i dalje prve Evrope koju je ukupno lani posjetilo 620 miliona stranih turista što je 12 miliona ili 2 posto više nego u 2015. godini.
Podregije sjeverne i srednje Evrope lani su imale najbolje rezultate s porastima dolazaka stranih turista od 6 odnosno 4 posto, dok je u južnoj mediteranskoj Evropi taj porast bio slabiji, jedan posto, najviše zbog problema u Turskoj i dijelom Grčkoj, a iste rezultate kao lani imala je zapadna Evropa.
Regiju Azije i Pacifika lani su posjetila 303 miliona stranih turista, što je i u postotku (osam posto) te apsolutnom iznosu s 24 miliona novih dolazaka najveći porast među svim svjetskim regijama, pri čemu su sve subregije zabilježile poraste – Oceanija 10 posto, južna Azija 9 posto, te sjevernoistočna i jugoistočna Azija s nešto više od osam posto.
U obje Amerike stranih je turista u 2016. došlo ukupno 201 milion odnosno 8 miliona ili 4 posto više nego u 2015., što su po ocjeni UNWTO-a najbolji konsolidirani rezultati zadnje dvije godine.
Dostupni i ograničeni podaci za Afriku pokazuju rast dolazaka od osam posto, na 58 miliona ili 4 miliona više nego 2015.
Na Bliskom istoku lani je bilo 54 miliona stranih turističkih dolazaka ili 4 posto manje, pri čemu iz UNWTO-a napominju da se radi više o procjenama, jer su kao i za Afriku podaci ograničeno dostupni.
Najnovija anketa UNWTO-a među više stotina stručnjaka pokazala je da većina ili 63 posto ove godine očekuje puno bolje turističke rezultate odnosno sličan rast turizma kao i u 2016. godini.
Prema svim prognozama i analizama te ekonomskim izgledima stranih turističkih dolazaka u svijetu bi i ove godine moglo biti tri do četiri posto više. U Evropi se očekuje rast do 3 posto, Aziji i Pacifiku do šest, Amerikama do pet posto, a u Africi i na Bliskom Istoku do pet posto, kažu u UNWTO-u.