UPFBiH: Manje stope doprinosa povećale bi minimalne plate na 600 KM

0
632
Poslodavci traže od Vlade FBiH izjašnjenje o 'Inicijativi 20+5+6' za rasterećenje privrede

Udruženje poslodavaca FBiH (UPFBiH) traži da Vlade FBiH da postupi u skladu sa zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i što prije u parlamentarnu proceduru dostavi prijedloge zakonskih rješenja koje je pripremilo UPFBiH u okviru ‘Inicijative 20+5+6’.
Ta inicijativa je većinom glasova podržana na tematskoj sjednici Zastupničkog doma FBiH u aprilu 2019. godine. Tada je zaključeno da zakone trebaju pripremiti Federalna vlada i resorna ministarstva te ih uputiti u parlamentarnu proceduru u roku od 60 dana, u skladu s Ustavom FBiH. Vlada FBiH je bila zadužena da u istom roku bude održana i sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća. Do danas, zaključci Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sa sjednice nisu implementirani, rečeno je danas na pres-konferenciji UPFBiH.
“Danas je 82. dan otkako je sjednica održana, a od Vlade FBiH nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Dobar dio zakona koje smo mi predložili je već u parlamentarnoj proceduri i na njih se može amandmanski djelovati i dodatno ubrzati proces razmatranja i usvajanja. Još jednom naglašavamo da prijedlozi zakonskih rješenja koja je UPFBiH dostavilo Vladi i Parlementu FBiH dovesti do poboljšanja poslovnog ambijenta, smanjenja nezaposlenosti, smanjenja sive ekonomije, povećanja plaća što bi smanjilo ili ublažilo odlazak radno sposobnog stanovništva. Također, usvajanje ovih zakonskih rješenja neće ugroziti vanbudžetske fondove i budžete“, rekao je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.
On je dodao da su iz UPFBiH u proteklih više od dva mjeseca razgovarali sa šefovima političkih stranaka koje participiraju u Parlamentu FBiH, sa zastupnicima u FBiH kako bi im približili ovu tematiku. Od njih su, rečeno je, dobili podršku i očekuju da će predložena zakonska rješenja imati visok stepen prolaznosti.
Članica Upravnog odbora UPFBiH i direktorica GS-TMT Snježana Kopruner istaknula je da bi usvajanje zakona u okviru ‘Inicijative 20+5+6’ značajno doprinijelo konkurentnosti bh. privrede.
“Usvajanje ovih zakona bi smanjilo troškove rada i omogućilo povećanje plaća radnicima u BiH. Nastojimo da se minimalna plaća u FBiH sa sadašnjih oko 400 KM podigne na 500 ili 600 KM, što je moguće uz smanjenje postojeće stope doprinosa. Nas proizvođače i izvoznike najviše muči velika stopa doprinosa koji su u EU u prosjeku 29 posto. Prijedlog Vlade FBiH je 33 posto, a UPFBiH je dalo prijedlog od 26,5 posto, što mislimo da bi bilo atraktivno i za one poslodavce koji djeluju u području sive ekonomije da se vrate u normalne tokove, čime bi se povećala izdvajanja za doprinose“, kazala je Kopruner.
Član ESV-a FBiH i direktor Bihaćke pivovare Edin Ibrahimpašić naglasio je značaj organiziranja poslodavaca na nivou kantona s obzirom da se dosta pitanja od važnosti za privrednike rješava na nivou kantonalnih vlada i parlamenata. Podsjetio je i na migrantsku krizu na području Unsko-sanskog kantona koja dodatno otežava poslovanje privrednika u ovom kantonu.
“Sve izmjene i dopune zakona koje idu u korist poslodavcima usvajaju se vrlo sporo, a sve ono što se može riješiti pravilnikom na nivou ministarstava, a šteti poslodavcima rješava se vrlo brzo“, kazao je Ibrahimpašić.
‘Inicijativa 20+5+6’ odnosi se na inicijativu UPFBiH koja je sredinom marta upućena Vladi i Parlamentu FBiH za usvajanje inicijativa i zakona. Među ovim zakonima je i pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljene sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, o fiskalnim sistemima, o cestovnom prometu, privatizaciji preduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljvaju i zapošljavanju lica s invaliditetom, koji će biti razmatrani po skraćenom postupku.