Upravni odbor UIO bez saglasnosti oko raspodjele novca od cestarina

0
787
Sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH razmatrao je stanje u vezi sa raspodjelom prihoda od cestarina na posebnom podračunu za izgradnju autocesta nakon što su 1. februara stupile na snagu izmjena i dopuna seta zakona koji se odnose na akcize.
S obzirom na to da nije postignuta saglasnost o istovjetnom načinu raspodjele prikupljenih sredstava, nisu ni donesene odluke o raspodjeli i sredstva će do daljnjeg biti na računu Centralne banke BiH.
Članovi Upravnog odbora UIO iz FBiH bili su protiv prijedloga odluke da sredstva od cestarina budu raspodijeljena na način da FBiH pripadne 59 posto, Republici Srpskoj 39 posto, a Brčko distriktu dva posto.
UO UIO nije danas usvojio Odluku o postupanju s oduzetom i ustupljenom robom koju je predložila Uprava jer su članovi Upravnog odbora iz reda eksperata bili protiv prijedloga.
Na današnjoj sjednici nije usvojen ni izvještaj o radu UIO BiH za 2017. godinu, kao ni prijedlog dopune programa rada UIO za 2018. godinu.
Članovi UIO razmatrali su danas informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini, te je zadužena Uprava da dostavi prijedlog za rješavnje tog problema, saopćeno je iz UIO.