Uručeni digitalni potpisi članovima Vlade Federacije BiH

0
103
Kvalificirane elektronske potvrde Nikšiću i federalnim ministrima uručio je direktor UIO BiH Zoran Tegeltija

Članovima Vlade Federacije BiH danas su u Sarajevu uručene kvalificirane elektronske potvrde – digitalni potpisi. S ciljem unapređenja efikasnosti i transparentnosti rada Vlade FBiH i olakšavanja administrativnih zadataka, na zahtjev premijera Nermina Nikšića ministri u Vladi FBiH zvanično su zatražili od Uprave za indirektno oporezivanje BiH izdavanje digitalnih potpisa koji su danas uručeni.
Kvalificirane elektronske potvrde premijeru Nikšiću i federalnim ministrima uručio je direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, a uručenju je prisustvovao ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.
Premijer Nikšić je rekao da je ovo još jedan dodatni iskorak koji će otvoriti prostor i olakšati građanima Federacije BiH pristup Vladi Federacije i izdavanje potrebne dokumentacije.
“Siguran sam kako je ovo jedno značajno olakšanje svima koji će raditi u budućnosti s resornim ministarstvima i Vladom Federacije”, rekao je premijer Nikšić.
Poručio je da su digitalni potpisi koje će se ubuduće koristiti u Vladi Federacije BiH odavno praksa u zemljama Evropske unije, a da su kod nas dio projekta digitalizacije javne uprave kojeg uspješno provode Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Uprava za indirektno oporezivanje.