Usaglašena bh. trasa autoputa Sarajevo-Beograd

0
798
Dodik i entitetski ministri komunikacija potvrdili da je usaglašena trasa autoputa Sarajevo - Beograd (Foto: NAP)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Tninić, usaglasili su se danas o konačnoj trasi autoputa i brze ceste Sarajevo – Beograd koju će predložiti vlastima u Tuskoj.
Dodik je istaknuo da je usaglašena jedinstvena trasa autoputa i koja će biti ucrtana u kartu BiH u narednim danima, da bi se to u Predsjedništvu BiH moglo kasnije potvrditi kao jedinstven prijedlog naše zemlje, prenosi agencija NAP.
“Usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, te ide preko Pala, Rogatice i Višegrada (kod Vardišta se povezuje sa Srbijom) i tu se pravi konekcija za Goražde. To bi bila jedinstvena trasa koju ćemo predložiti turskoj strani. Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde eura, sa nekoliko desetina tunela, mostova, itd”, rekao je Dodik.
Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić pojasnio je da će dio autoputa u Federaciji BiH ići preko već planirane trase, od Žepča preko Tuzle pa na Bijeljinu.