Uskoro izvoz hrane iz BiH na veliko kinesko tržište

0
656
Ministar Šarović razgovarao sa kineskim investitorima o ključnim projektima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, danas je u Dubrovniku, u okviru Osmog sastanka predsjednika vlada u okviru saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, o ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima razgovarao sa visokom delegacijom velike kineske kompanije Gezhouba i China Energy.
Sa delegacijom Gezhouba-e, inače jednom od vodećih svjetskih kompanija za izgradnju energetskih objekata, razmijenjeni su stavovi o preostalim koracima za realizaciju projekta Tuzla blok 7, a sa kineske strane izraženo je interesovanje i za druge infrastrukturne projekte u oba entiteta, posebno za dionice Koridora 5c.
O ovim temama, ministar je razgovorao i sa premijerom Republike Kine Li Keqiang-om, koji je naglasio važnost, kako je istakao ‘globalne i fer trgovine, bez protekcionizma’. Kineski premijer je takođe najavio da se može očekivati da Bosna i Hercegovina uskoro dobije dozvolu za izvoz hrane na veliko kinesko tržište, kao i značajno povećanje ulaganja kineskih firmi u bh.ekonomiju.
Inače, u okviru saradnje 16+1, Kina je do sada u 16 zemalja uložila oko 29 milijardi eura, a kako je najavljeno, slijedi novi i značajniji zamah u investiranju u sve zemlje obuhvaćene ovim sporazumom.