Uskoro počinje gradnja dionice autoceste Poprikuše – Nemila

0
618
U ponedjeljak će biti potpisan ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila na Koridoru 5c

U ponedjeljak (16.11.) će u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru biti potpisan ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila.
Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Evren Utku Gök, projekt menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka ispred JP Autoceste FBiH i Muamer Hajduk kao svjedok u ime izvođača radova Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S.
Vrijednost ugovora za izgradnju dionice Poprikuše – Nemila je 208.059.247,42 eura sa PDV-om, odnosno 177.828.416,60 eura bez PDV-a.
Izgradnja ove dionice će se finansirati sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 70 miliona eura, Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 90 miliona eura te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 milion eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
Dionica Poprikuše – Nemila je duga 5,5 kilometara i gradit će se prema ugovoru ‘design and build’ (projektuj i izgradi – žuti FIDIC).
Od značajnih objekata gradit će se tunel Golubinja 3.659 kilometara, dva mosta, dva vijadukta, petlja Poprikuše i Centar za kontrolu prometa. Izgradnjom tunela Golubinja skratit će se udaljenosti između Nemile i Poprikuša za oko pet kilometara. Rok za završetak radova je 42 mjeseca, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.