Grupa Triglav: Bruto premija u devet mjeseci porasla 6%, dobit niža 13%

Triglav osiguranje Sarajevo i u otežanim uslovima poslovanja nastavlja premijski rast od 16 posto

0
572
Triglav Grupa: U prvih devet mjeseci rast premije i dobiti i poboljšanja procjena ovogodišnjeg profita

Grupa Triglav je unatoč uticaju Covid-19 u devet mjeseci ove godine ostvarila 6 posto više konsolidirane bruto premije osiguranja (960,9 miliona eura) nego u istom periodu prošle godine i na većini tržišta ostvarila premijski rast.
Na slovenskom tržištu rast premije iznosio je 5 posto, a na tržištima izvan Slovenije 6 posto. Premija se povećala u sva tri segmenta osiguranja, i to za 6 posto kod imovinskih, 2 posto kod životnih i penzionih osiguranja te za 14 posto kod zdravstvenih osiguranja.
Na štetne događaje su osim velikog broja štetnih događaja (oluja s tučom na tri tržišta i potres u Zagrebu) utjecali su i uslovi pandemije. Obim bruto isplaćenih šteta (505,0 miliona eura) oscilira s obzirom na grupu odnosno vrstu osiguranja, a u ukupnom iznosu usporediv je s istim razdobljem prošle godine.
Grupa Triglav je ostvarila dobit prije oporezivanja od 62,4 miliona eura i za 13 posto je manja u odnosu na isti period lani, što je u prvom redu posljedica stanja na globalnim finansijskim tržištima, a dijelom i mnogobrojnih štetnih događaja i povećanja rezervacija zbog aktuelnih uslova poslovanja.
Dio dobiti prije oporezivanja Grupe Triglav koji proizlazi iz osiguravajuće-tehničkog dijela poslovanja povećao se u odnosu na prošlu godinu za 10 posto i iznosio je 60,4 miliona eura (prošle godine 54,7 miliona eura), a dio dobiti koji proizlazi iz finansijskih ulaganja bio je, u prvom redu zbog formiranja dodatnih rezervacija u segmentu životnih osiguranja i penzionih osiguranja, u minusu i iznosio je -0,2 miliona eura (prošle godine 14,9 miliona eura).
U aktuelnim uslovima neizvjesnosti Grupa ostaje pri objavljenim procjenama godišnje dobiti, istodobno ocjenjujući da je njen osiguravajući i investicijski portfelj dovoljno otporan, a kapitalna pozicija odgovarajuća da se može uspješno nositi s povećanim rizicima, što potvrđuju i visoke bonitetne ocjene dobivene ove godine.
Triglav osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, u devet mjeseci 2020. godine je zabilježilo rast premije od 16% u odnosu na isti period prošle godine.
Ove godine Grupa je u Sloveniji dodatno ojačala vodeću poziciju među društvima za upravljanje u segmentu uzajamnih fondova, a njen tržišni udio u odnosu na kraj 2019. godine povećao se za 0,4 postotna boda, na 34,3 posto.
“I u drugoj polovini ove godine neizvjesni uslovi onemogućavaju nam pouzdane procjene ostvarivanja godišnje dobiti prije oporezivanja koja je planirana između 95 i 105 miliona eura. Ostajemo kod objavljene procjene da će vjerojatno smanjenje iznositi od 10 do 25% od planiranoga. Ujedno procjenjujemo da su osiguravajući i investicijski portfelj Grupe Triglav dovoljno otporni, a kapitalna pozicija odgovarajuća da se možemo uspješno nositi s povećanim rizicima. To nam potvrđuju i ovogodišnje visoke bonitetne ocjene ‘A’ sa stabilnom srednjoročnom prognozom od strane dvije priznate bonitetne agencije.
Što se tiče 2021. godine, na temelju odabranog vjerojatnog scenarija uslova poslovanja planiramo dobit prije oporezivanja između 85 i 95 miliona eura, povećanje obima premije od 1,2 do 1,3 milijarde eura te održavanje kombinovanog količnika ispod 95 posto“, izjavio je predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Premija Triglav osiguranja Sarajevo porasla 16%

Triglav osiguranje Sarajevo je u devet mjeseci 2020. godine i u otežanim uslovima nastavilo dobro poslovanje. Bruto fakturisana premija iznosi 21,4 miliona eura (41,8 miliona KM) i viša je za 16% u odnosu na isti period prošle godine. U dijelu životnih osiguranja premija je veća 49,5% u odnosu na isti period prošle godine, dok su neživotna osiguranja rasla za 1,6%.
“Ostvarili smo dobre rezultate uprkos izmijenjenim uslovima života i rada. Radili smo na razvoju digitalnih kanala za naše klijente i pokazali smo da se možemo brzo prilagoditi novim uslovima poslovanja. Uz poštovanje svih važećih preporuka, zadržali smo visok stepen kvaliteta usluge prema našim klijentima, a sve to zahvaljujući angažmanu naših uposlenika“, izjavio je direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here