Uskoro počinje izgradnja dionice na Koridoru 5C kroz RS

0
1206
Autoputevi RS planiraju da se autoput na Koridoru 5C gradi u nekoliko faza

Vlada Republike Srpske podržala je danas realizaciju projekta ‘Izgradnja autoputa na Koridoru 5C, kroz RS, od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša/entitetske granice na jugu’, a tender za prvu dionicu od petlje Johovac do petlje Rudanka (Kostajnica) je završen i početak radova se očekuje tokom ove godine.
Ukupna cijena izgradnje autoputa na Koridoru 5C procijenjena je na više od 500 miliona eura (bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a…), saopćeno je iz entitetske vlade.
Javno preduzeće Autoputevi RS planira da se autoput na Koridoru 5C gradi u nekoliko faza, a radovi će se odvijati u naredne tri godine.
Prva faza obuhvata dionicu od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica), ukupne dužine oko 6 km; druga kreće od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša/entitetske granice na jugu, također ukupne dužine oko šest kilometara, tokom treće faze gradit će se od petlje Johovac do petlje Podnovlje, ukupne dužine oko 13 kilometara, dok je zadnja faza dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje, ukupne dužine oko 23 km.
Plan je da se izgradnja dvije trase finansira iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a druge dvije dionice iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke (EIB), dok su u toku pregovori sa potencijalnim kineskim partnerima o drugim modelima finansiranja.