Uskoro realizacija i mjera za pomoć turističkoj zajednici Kantona Sarajevo

0
581
Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić danas je na press konferenciji kazao da je u toku provođenje kratkoročnih mjera Kantona za pomoć privredi, i to prema Javnom pozivu za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela martovske plate.
Ovom prilikom je zamolio sve koji se prijavljuju na Javni poziv da obrate pažnju na tačnost podataka, kao i na njihov unos u prijavu, kako je to propisano.
Istakao je i da će ubrzo početi realizacija kratkoročne mjere koja je planirana u Turističkoj zajednici KS.
“Uspostavljeni su kriteriji za realizaciju ove mjere koja će se provoditi putem javnog poziva i bit će usmjerena prema turističkim djelatnostima koji se tiču hotelijerstva, turističkih agencija i turističkih vodiča za koje znamo također da su u ovoj kriznoj situaciji pretrpjeli veliku štetu”, najavio je ministar Jeličić.
Kazao je i kako se u Ministarstvu privrede provode aktivnosti na pripremi sveobuhvatnog srednjoročnog programa mjera.
“U srednjoročni program mjera moramo uključiti sve nivoe vlasti da bismo paralelnim aktivnostima došli do najboljeg rezultata. Određena rasterećenja za privrednike su dio paketa kratkoročnih mjera, a provodit će se tokom cijelog perioda dok traje pandemija koronavirusa. Želim naglasiti da se donatorski fond koji smo formirali najviše puni od donatorskih sredstva privrednika u KS-u koji su osjetili da su u prilici pomoći onima koji su najugroženiji, a mogu to učiniti iz ranije stečenih sredstva”, kazao je ministar Jeličić.
Naglasio je i kako će privredi Kantona Sarajevo na raspolaganju biti i jedan dio od 300 miliona eura kreditnih sredstva MMF-a.
“Također su i 73 miliona eura planirana kao grantovi malim i srednjim preduzećima od EU, koji će ući u program srednjoročnih i dugoročnih mjera osnaživanja bh. privrede, od čega će svakako i Kanton Sarajevo dobiti odgovarajući dio sredstava”, kazao je ministar Jeličić.