Uspostava novog zaštićenog područja Prenj

0
132
Ministrica Pozder i gradonačelnik Konjica potpisali Memorandum za uspostavu zaštićenog područja 'Prenj'

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić potpisali su na Tisovici u blizini bivka ‘Divova kuća’, na području planine Prenj, Memorandum o razumijevanju za uspostavu novog zaštićenog područja ‘Prenj’, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
U saopćenju se ističe da ovaj dokument pokazuje zajedničke interese Federacije BiH i Grada Konjica u pogledu ispunjavanja ciljeva Federalne strategije okoliša, te strateških dokumenata Grada Konjic, a koji će doprinijeti povećanju zaštićene teritorije u FBiH, kao i zaštiti vrijednog prirodnog područja u našoj zemlji.
“Prenj je veličanstvena planina, njegova zaštita i moderno upravljanje od prioritetnog je značaja za Federaciju i čitavu državu. U skladu s međunarodnim konvencijama, BiH ima obavezu povećati procenat zaštićenih područja i tu je područje planine Prenj odlična prilika, ali i obaveza da djelujemo za buduće generacije. Ovo područje je veliki potencijal i za turizam i drago mi je da smo naišli na pravog partnera u Gradu Konjicu koji razumije naša nastojanja i želi na svojoj teritoriji uspostaviti zaštićeno područje na Prenju. Sljedeći korak će biti potpisivanje ugovora sa našim partnerima u UNDP-u s kojima ćemo raditi na ovom velikom i važnom zadatku za koji su ministarstvo i FBiH već ove godine u budžetu izdvojili 250.000 KM”, izjavila je ministrica Pozder.
Ključni cilj ove saradnje je izrada stručne podloge za uspostavu zaštićenog područja ‘Prenj’ na području Grada Konjica.
Obje strane su saglasne i obavezuju se da će svako iz svoje nadležnosti objezbijediti tehničku, stručnu i finansijsku podršku kako bi se ostvario glavni cilj, a to je donošenje Zakona o proglašenju zaštićenog područja ‘Prenj’.
Potpisivanje Memoranduma upriličeno je u sklopu obilježavanja Dana Grada Konjica, odnosno 642. godišnjice od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima.