Usvojen Akcioni plan energetske efikasnosti u BiH: Ušteda energije i ispunjavanje EU direktiva

Usvajanjem ovog akcionog plana, stekli su se uslovi da se zatvori spor koga je Energetska zajednica 2014. pokrenula protiv BiH zbog neispunjavanja preuzetih direktiva za energetsku efikasnost

0
1143
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Akcioni plan za energetsku efikasnost u BiH za period 2016.-2018., čime je Bosna i Hercegovina ispunila preuzetu obavezu iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kao značajan segment reformskog procesa u oblasti energetske efikasnosti.
Usvajanjem ovog akcionog plana, stekli su se uslovi da se zatvori spor koga je Energetska zajednica 2014. pokrenula protiv BiH zbog neispunjavanja preuzetih direktiva za energetsku efikasnost, a posebno zbog kašnjenja u donošenju Nacionalnog plana za obnovljive izvore energije.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ocijenio je veoma značajnim što je BiH prvi put dobila plan energetske efikasnosti, posebno zbog toga što će planiranim mjerama doći do uštede električne energije a time i smanjenja misije stakleničkih gasova.
U Akcioni plan su uključene nove mjere za povećanje energetske efikasnosti u oblastima proizvodnje električne i energije za grijanje i hlađenje, uključujući daljinsko grijanje, kao i nove mjere u oblasti prijenosa i distribucije električne energije i plina.
Takođe, provođenje mjera i programa energetske efikasnosti stvoriće uslove za nove investicije u ovoj oblasti, što će pomoći da se BiH bolje pozicionira na energetskoj karti Evrope.
Plan sadrži mjere i programe čija je realizacija u nadležnosti BiH i Brčko distrikta, a sastavni dijelovi su Akcioni plan za energijsku efikasnost u Federaciji BiH od 2016. do 2018. godine i Izmjene i dopune Akcionog plana za energetsku efikasnost u Republici Srpskoj do 2018. godine u kojima su detaljno obrađene i planirane mjere i programi čija je realizacija u nadležnosti entiteta.