Usvojen ovogodišnji budžet USK od blizu 282 miliona KM

0
263
Skupština USK usvojila Budžet USK za 2022. i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja

Na današnjoj online sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona usvojen je Budžet USK za 2022. godinu i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić kazao je da je ovim USK finansijski deblokiran i zahvalio se većini zastupnika u Skupštini što su podržali finansijske dokumente.
Budžet Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu je utvrđen u iznosu 281.765.995 KM, a između ostalog, povećana su sredstva za poticanje privrede i poljoprivrede, za projekte u resoru zdravstva, u oblasti obrazovanja došlo je do povećanja sredstava za standard rada, infrastrukturu i digitalizaciju. U resorima unutrašnjih poslova i pravosuđa planirana su sredstva za izgradnju i obnovu objekata.
Prvi put su u budžetu planirana značajna sredstva za isplate po sudskim izvršenjima u iznosu od 10 miliona KM. Za sve budžetske korisnike planirano je povećanje osnovice za obračun plata na 320 KM.
“Ujednačavanje osnovice za obračun plata je pokazatelj istinske namjere za uspostavljanje socijalnog dijaloga sa sindikatima a programi poticaja u privredi, turizmu, poljoprivredi…odraz su podrške realnom sektoru”, dodao je Ružnić.