Usvojena odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo

0
383
Za isplatu socijalnih naknada iz budžeta KS uplaćeno je 1.099.865 KM

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, obzirom da još uvijek nije usvojen budžet KS za 2021. godinu, zastupnici su danas donijeli Odluku o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period januar-mart 2021. godine.
Skupština je dala saglasnost i na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za prvi kvartal naredne godine, kao i na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo za isti period.
Također je usvojen i Prijedlog odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište.
Ovim povodom, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić pojasnila je da ova ustanova, a čiji je osnivač Kanton Sarajevo, u dosadašnjem periodu obavljala propisanu djelatnost u zakupljenim prostorijama u ulici Avdage Šahinagića na broju 14.
“Cijena zakupnine je iznosila 2.000 KM mjesečno. Imajući u vidu da je ova ustanova radila u neuslovnim uvjetima, zbog čega je resorno ministarstvo još 2014. započelo aktivnosti za osiguranje finansijskih sredstava za izgradnju nove poslovne zgrade. To je završeno, te će ustanova ‘Porodično savjetovalište’ od 01. januara 2021. početi sa radom u novoizgrađenoj zgradi u ulici Bihaćka bb, u Novom Sarajevu”, navela je ministrica Agić.
Zastupnici su na sjednici usvojili i prijedlog zaključka o produženju moratorija na zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, koji ostaju na snazi do 29.01.2021. godine.