Ministar Dedić otvorio Dan mediteranskog voća: Potencijal hercegovačke trešnje neupitan

0
525
Manifestacija ima za cilj promociju domaćeg mediteranskog voća

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Mostaru otvorio Prvi ‘Dan mediteranskog voća’, poručivši da je važnost domaće proizvodnje hrane i potrebe kreiranja dodatnih vrijednosti kojima se osigurava ekonomska stabilnost poljoprivrednih proizvođača i unapređuje ambijent za njihovo poslovanje, ove godine više nego ikada na listi prioriteta Vlade FBiH.
Ova manifestacija se održava u okviru projekta ‘Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini’, s ciljem promocije novog brenda ‘Hercegovačka trešnja’.
Nedim Badžak, direktor kompanije Jaffa-Komerc iz Mostara i predsjednik klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju istakao je kako ovaj manifestacija ima za cilj promociju domaćeg mediteranskog voća.
Manifestaciju su posjetili i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić sa zamjenicima Jelkom Milćević i Veskom Drljačom te ministrom Josipom Martićem a tokom manifestacije prisutni su imali priliku pogledati promotivni videospot o najznačajnijim činjenicama o trešnji i potrebi za njenim brendiranjem.
Projekat ‘Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini’ je produkt razvojnog partnerstva s Jaffa-Komerc d.o.o., a koji se realizira u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Održana je i panel diskusija o temi ‘Potencijali Hercegovačke trešnje’

U sklopu ove manifestacije održana je i panel diskusija o temi ‘Potencijali Hercegovačke trešnje’, tokom koje su se obratili predstavnici javnog sektora, proizvođača, kupaca, akademske zajednice i međunarodne organizacije.
Pored federalnog ministra Šemsudina Dedića, na panel diskusiji govorili su Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerc, Slaviša Jovanović, savjetnik na projektu ‘Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini’ iz GIZ GmbH, Jasmina Aliman, prof. dr. poljoprivrednih nauka i Asim Hadžić, direktor MDDI Grupe u BiH.
Zainteresirana javnost imala je priliku da posjeti štandove mediteranskog voća te se pobliže upozna s IT trendovima u oblasti poljoprivrede.