Važnost reforme obrazovanja i kontakata s privredom

0
891
Veliko interesovanje za projekat Regionalnog Challenge Fonda u BiH, konferenciju pratilo više od 120 osoba

Nacionalna konferencija u Bosni i Hercegovini u povodu predstavljanja aktuelnog poziva Regionalnog Challenge Fonda privukla je veliku pažnju obrazovnih institucija i kompanija u našoj zemlji. Bila je to prilika za dobijanje dodatnih informacija i uputa za sve zainteresovane korisnike novčanih sredstava namijenjenih projektima podrške dualnom obrazovanju.
Na konferenciji je istaknuta neusklađenost potreba tržišta rada i kompetencija stečenih u obrazovnom sistemu, što stvara brojne poteškoće privredi u zemljama Zapadnog Balkana. Upravo zato je Regionalni Challenge Fond (RCF) 1. februara objavio regionalni poziv za jačanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i osposobljavanja kroz ulaganje u opremu i infrastrukturu.
Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH i član Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Ahmet Egrlić istakao je da je ovaj projekat podrške Regionalnog Challenge Fonda i KfW-a regionu zapadnobalkanske šestorke stigao u pravom trenutku.
“Regionalna saradnja je ključ našeg uspjeha, a što smo mi kao komore prepoznale i iz tog razloga je osnovan Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke koji zastupa interese oko 400.000 kompanija iz regiona i pokriva tržište od 18 miliona stanovnika. Suštinski cilj ove komorske asocijacije je razvoj konkurentosti privreda regiona, umrežavanje naših kompanija, jačanje njihove konkurentnosti, uklanjanje prepreka za razvoj regionalne ekonomske saradnje i unapređenje poslovne i investicione klime na tržištima regiona Zapadnog Balkana”, objasnio je Egrlić.
On je dodao da je ovo trenutno najveći projekat u regionu i pozvao kompanije i obrazovne institucije da ne propuste važnu šansu za prijave.
Adam Drosdzol, direktor bh. kancelarije KfW Njemačke razvojne banke, objasnio je da se radi o nepovratnim grantovima koji se dodjeljuju konzorcijima sastavljenim od jedne institucije za stručno obrazovanje i obuku i najmanje dvije kompanije.
“Postoji potreba za mnogo jačom orijentacijom ka tržištu rada. Moraju se steći vještine potrebne kompanijama kako bi osoba postala zapošljiva i ušla na tržište rada”, izjavio je Drosdzol i za 24. februar u 10 sati najavio novi info dan posvećen ovoj temi.
Pomoćnik ministrice civilnih poslova BiH Adnan Husić saopštio je da je Vijeće ministara BiH 28. januara usvojilo novi dokument strateškog tipa za oblast stručnog obrazovanja i obuke pod nazivom ‘Poboljšanje kvalitete i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u BiH’, a na osnovu zaključaka iz Rige, za period od 2021. do 2030. godine.
“Usvajanje ovog dokumenta je još jedan iskorak BiH ka integrisanju u Evropsku uniju, budući da je njegovo donošenje bio jedan od uvjeta za sticanje kandidatskog statusa koji je postavila Evropska komisija”, kazao je Husić poručivši da bi se implementacijom ovog dokumenta do 2030. godine trebao modernizirati i osnažiti sistem stručnog obrazovanja i obuke te ostvariti njegova puna integracija u tzv. evropski prostor.
Tehničke elemente poziva detaljnije je objasnio Frieder Woehrmann iz Jedinice za upravljanje projektom Regionalnog Challenge Fonda.
“Stiglo nam je mnogo konkretnih pitanja, a informacije možete pronaći i na našoj web stranici https://rcf-wb6.org/. Osnova za prijavljivanje je formiranje konzorcija, a iznosi po projektu se kreću od 150.000 do 600.000 eura. Kooperativne obuke vode do sticanja nacionalno priznatih kvalifikacija, a projektom se omogućava obuka najmanje 15 učenika u prvoj godini i dodatnih 15 u drugoj godini implementacije”, izjavio je Woehrmann.
Snježana Koepruner, članica Upravnog odbora UPFBiH i direktorica GS-Tvornice mašina Travnik istakla je da je obrazovanje u BiH posljednje tri decenije prilično zapostavljeno i da se privreda susreće s problemima, ali i naglasila da je odgovornost za takvo stanje i na poslodavcima i obrazovnim institucijama i politici.
Ona je kao pozitivne primjere istakla Goražde, Tešanj i Žepče. Poručila je da je potrebno objediniti kurikulume na nivou države te naglasila važnost reforme obrazovanja i kontakata s privredom.
Na današnjoj konferenciji govorili su i zamjenik direktora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Siniša Gatarić, projektna menadžerica GIZ-a u BiH Isabel Rapp te projektni menadžer HELVETAS švicarske međunarodne saradnje Sven Dominković. Moderatorica programa bila je Elma Kovačević-Bajtal, direktorica odjela za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH.
Skup je završen uz poruku: Nije dovoljno samo raditi, potrebno je znati raditi!
Podsjetimo, poziv za podnošenje prijava objavljen je na www.rcf-wb6.org i otvoren je od 1. februara do 30. aprila 2021. godine.