Venecija poplavljena: Nivo vode dosegao 1,9 metra

0
1115
Gradonačelnik Venecije Brugnaro poplavu pripisuje globalnoj klimatskoj krizi (foto Twitter @LuigiBrugnaro)

Historijski grad Veneciju pogodila je najveća plima u zadnjih 50 godina. Turisti koji su se zatekli u slavnom gradu na vodi, sada su prinuđeni doslovice hodati kroz vodu koja je preplavila ulice, u potrazi za skloništem od vjetra koji je podizao talase preko Trga Svetoga Marka.
‘Acqua alta’ (it. visoka voda), izraz koji se upotrebljava u italijanskog regiji Veneto za iznimno visok nivo mora odnosno plime, ovog puta je dosegla 1,87 m.
Gradonačelnik Luigi Brugnaro izvijestio je putem Twittera da su ‘svi mobilizirani kako bi se izašlo na kraj sa vanrednom situacijom’, prenos agencija NAP.
Samo jednom od 1923. godine, otkad se mjeri vodostaj, nivo mora bio viši – davne 1966. godine kada je ‘acqua alta’ iznosila 1,94 m.
Vanredna situacija je odnijela i jedan život: 78-godišnji stanovnik Venecije je preminuo usljed strujnog udara kada je voda dospjela u njegov dom.
U poznatom historijskom hotelu Grand Canal voda je prekrila ulaze te su turisti ulazili direktno iz gondola – kroz prozore.
Gradonačelnik Brugnaro poplavu pripisuje globalnoj klimatskoj krizi, i naziva je ‘ranom koja će ostaviti trajni ožiljak’, a jedan od tih je već vidljiv u palači Gritti gdje je voda prilično uništila njene znamenitosti.
Veliki infrastrukturni projekat na zaštiti grada od tonjenja traje još od 2003. godine, a obilježen je skandalima, prekoračenjem budžeta i odgodama.