Vijeće ministara BiH: Uspostaviti ’zeleni’ prioritetni koridor za zapadni Balkan

0
456
Održana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH, naredne sjednice moguće održati putem video linka

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o realizaciji zaključaka Predsjedništva BiH i definisanih operativnih mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa. U informaciji su navedene aktivnosti, odluke koje je Vijeće ministara donijelo u periodu od 17. marta do danas, na suzbijanju širenja virusa Covid -19.
Zaključci Predsjedništva BiH su realizovani, a uspostvaljena je i intenzivna komunikacija sa međunarodnim finansijskih institucijama. Navedeno je i da VMBiH svakodnevno razmatra sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u borbi protiv širenja pandemije virusa Covid-19, te će aktivnosti biti nastavljene.
Vijeće ministara danas je usvojio i Informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizovati za pristupanje BiH Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama. Predsjedavajući VMBiH Zoran Tegeltija će potpisati i uputiti pismo Direktoratu za zdravlje i sigurnost hrane o namjeri BiH da potpiše Zajednički sporazum o javnim nabavkama, koji je inicirala Evropska komisija. Svrha mehanizma ovog zajedničkog sporazuma je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijene za zemlje korisnice/učesnice Sporazuma. Zaduženo je Ministarstvo spoljnih poslova da ispita mogućnost provođenja posebne procedure ratifikacije ovog sporazuma, kako bi se ubrzala njegova primjena.
Vijeće ministara usvojilo je i Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata u vezi sa olakšavanjem prometa usljed krize uzrokovane virusom korona. Ova lista, između ostalog, uključujuje meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće. Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo biće tretirana kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prelazima.
Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojen je i prijedlog koji je usvojio Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e u cilju olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom. Cilj ovog dokumentaje da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su poduzete ili se trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije Covid-19.
Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostaviti ’zeleni’ prioritetni koridor za zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje drumske mreže, te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prelaze.
Vijeće ministara je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donijelo Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje. Ovom odlukom BiH traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave virusa Covid-19 te su zadužene nadležne institucije, tijela i organi u BiH da provedu potrebne procedure za njen prihvat.
Raspodjelu sredstava pomoći, materijalnih i finansijskih, vršit će Vijeće ministara BiH na prijedlog Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje.
Radi se o medicinskoj opremi, sredstvima i materijalima za detekciju zaraženih virusom Covid-19, zaštitnoj opremi, sredstvima za dezinfekciju, privremenim objektima, terenskim bolnicama, agregatima, kao i finansijskoj pomoći.
VMBiH je usvojilo i Izvještaj Ministarstva odbrane o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja korona virusa sa prijedlogom mjera. Zaključeno je da ustupanje objekata Oružanih snaga u kojima su smješteni pripadnici OS BiH radi mjera predostrožnosti i zaštite ne treba provoditi do krajnje nužde i bez posebne odluke Predsjedništva BiH.
Ministarstvo odbrane će, u skladu sa raspoloživim resursima odobravati sredstva i opremu u koordinaciji sa Koordinacionim tijelom Vijeća ministara BiH za zaštitu i spašavanje, a po prethodnoj procjeni ovog tijela da su iscrpljene mogućnosti i resursi opštinskih, kantonalnih i entitetskih kriznih štabova formiranih za suzbijanje uticaja i širenje korona virusa.
Generalni sekretarijat Vijeća ministara zadužen je da obavi sve potrebne tehničke aktivosti i osigura da Vijeće ministara BiH sjednice može održati putem video konferencije u vremenu stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.