Vijeće ministara BiH: Utvrđene izmjene Zakona o OSA-i

0
856
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je većinom glasova Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) Bosne i Hercegovine, čime se provodi Odluka Ustavnog suda BiH.
Izmjenom Zakona o OSA-i BiH, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.
Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.
Prijedlog zakona bit će upućen u hitnu parlamentarnu proceduru.
Podsjetimo, Ustavni sud BiH prošle godine prihvatio je apelaciju Borjane Krišto, aktuelne predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i proglasio neustavnim tri odredbe člana 78. Zakona o OSA-i. Tada je neustavnim oglašeno i više odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH, koji nije razmatran na današnjoj sjednici zbog značajnih primjedbi koje su pristigle na ovaj nacrt zakona.