Virgin Galactic prodaje karte za let u svemir za 450.000 dolara

0
461
Virgin Galactic stekao je veliku popularnost u svijetu nakon svemirskog leta

Kompanija za svemirske turističke letove Virgin Galactic, u vlasništvu Richarda Bransona, saopćila je da će pustiti u prodaju karte za svemirske letove s cijenom od 450.000 dolara po jednom mjestu, nekoliko sedmica nakon što je Branson odletio na sam rub svemira.
Ta je kompanije između 2004. i 2014. već prodala oko 600 karata, a tadašnja je cijena iznosila između 200.000 i 250.000 dolara.
Virgin Galactic zainteresiranima nudi tri mogućnosti: kupovinu jednog mjesta, paket s više mjesta, primjerice za parove ili grupu prijatelja te mogućnost zakupa cijele letjelice.
Sljedeći svemirski let Virgin Galactice zakazan je za kraj septembra. Radi se o istraživačkom letu zajedno s italijanskim ratnim vazduhoplovstvom, a polijeće se iz Novog Meksika, prenosi Hina.
Branson je 12. jula poletio do ruba svemira u avionu Virgin Galactice SpaceShip Two sa svemirskim raketoplanom VSS Unity.
Na nekih 15 kilometara visine, brod se odvojio od svog aviona nosača i počeo supersonični uspon, sve do 80 kilometara visine, što je visina koju su Sjedinjene Države utvrdile kao granicu svemira.
Putnici su tada mogli otkopčati zaštitni pojas te iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja, diviti se zaobljenosti Zemlje promatrajući je kroz 12 prozora kabine.
VSS Unity se potom spustio na pistu u bazi Spaceport America u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.