Visa: Korišćenje beskontaktnog načina plaćanja u BiH poraslo 162%

0
381
Beskontaktno plaćanje postaje sve zastupljenije i u BiH (Foto: Visa)

Ukupno korišćenje beskontaktnog načina plaćanja Visa karticama u našoj zemlji poraslo je za skoro 162 posto u odnosu na mart prošle godine*, a dvije trećine građana Bosne i Hercegovine spremno je da vrši transakcije beskontaktno jer im donosi brojne pogodnosti.
To pokazuje prvo regionalno istraživanje kompanije Visa u okviru kampanje ‘U korak sa digitalnom budućnošću’, koje je sprovedeno tokom maja, na uzorku od po 500 korisnika kartica u zemljama iz regiona, starosti od 18 do 55 godina.
Prema podacima svaki četvrti građanin Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore danas redovno koristi beskontaktne kartice, ali je lider u regionu po upotrebi beskontaktne tehnologije Sjeverna Makedonija, gde čak 68 posto ispitanika koristi ovu metodu prilikom plaćanja. Sa druge strane, Albanija bilježi najnižu upotrebu – tek jedan od 10 potrošača plaća na ovaj način, ali su kupci u ovoj zemlji motivisani da se bolje upoznaju sa ovom tehnologijom i koriste njene benefite.
Kao glavne prednosti upotrebe beskontaktnih kartica ističu se brzina (45% korisnika je ovo navelo kao benefit), jednostavnost rukovanja (41%) i praktičnost (37%).
Oko 47% kupaca koji ne koriste beskontaktne kartice kao razlog navode to što im banka nije ponudila takvu mogućnost, dok 22% ističe da ne znaju da postoji takva opcija u BiH, ili su pak zabrinuti za bezbjednost tokom korišćenja – 17%. Oko 8% korisnika priznalo je da nije sigurno kako se upotrebljavaju beskontaktne kartice.
U isto vrijeme, gotovo svaki osmi potrošač u našoj državi koristi mobilni telefon za beskontaktna plaćanja, dok je 59% upoznato sa opcijom mobilnog novčanika. Oko 43% korisnika je izrazilo želju da plaća aplikacijama na mobilnim telefonima u budućnosti, dok je manje od 30% oduševljeno takvom mogućnosti.
Visa je nedavno u svim zemljama Jugoistočne Evrope povećala maksimalan iznos za beskontaktne transakcije za koje nije neophodan unos PIN koda. U BiH je taj limit uvećan na 90 KM, što je povećanje za 50% u odnosu na prethodnu sumu i olakšava obavljanje svakodnevnih transakcija.
U narednom periodu, kompanija Visa će predstaviti rezultate cjelokupnog regionalnog istraživanja.
______________
*Bazirano na podacima VisaNet iz marta 2020.