Više od 175 miliona Evropljana spremno da plaća nosivim uređajima

0
1064
Korištenje beskontaktnog plaćanje u BiH poraslo 266 posto

Jedna četvrtina(24%) Evropljana očekuje da će uskoro početi da koriste beskontaktna plaćanja pomoću pametnih telefona, narukvica, privjesaka za ključeve ili drugih oblika nosivih uređaja, pokazuju novi rezultati kompanije Mastercard.
Potrošnja preko beskontaktnih Mastercard i Maestro kartica porasla je za 145% tokom prošle godine, a veliki uspjeh beskontaktne tehnologije motivisao je Evropljane da počnu da istražuju nove načine za plaćanje.
Ovi rezultati se podudaraju sa pilot projektom za plaćanje preko nosivih uređaja koji u Holandiji sprovodi vodeća ABN AMRO banka. Dodatno, smanjile su se i prepreke za korištenje beskontaktne tehnologije. Najviše se smanjila briga u pogledu sigurnosti ovih plaćanja (za -24%), a kod Holanđana (41%), Španaca (33%) i Britanaca (31%) primjećen je najveći porast povjerenja u sigurnost Mastercard beskontaktne tehnologije.
Banke u Evropi rade sa kompanijom Mastercard na kreiranju nove generacije beskontaktnih plaćanja, a ABN AMRO je jedna od prvih banaka koja će omogućiti plaćanja širom svijeta putem uređaja koji je povezan sa tekućim računom. Pilot projekat se sprovodi na 500 potrošača različite starosti, koji će iskusiti kako se obavljaju beskontaktna plaćanja putem prstena, sata, narukvice ili privjeska za ključeve.

Više od 50 posto plaćanja u Holandiji se obavlja beskontaktno

“Evropa je globalni lider u beskontaktnim plaćanjima i ogroman uspjeh koji je postignut podstakao je potražnju za još jednostavnijim platnim iskustvom. Povjerenje potrošača u beskontaktnu tehnologiju je veće nego ikada ranije i djeluje da su oni spremni da probaju beskontaktna plaćanja putem povezanih uređaja. Pilot projekti poput onog na kome radimo u Holandiji osnažiti će potrošače u digitalnoj ekonomiji“, izjavio je Paolo Batiston, direktor sektora za digitalna plaćanja i Mastercard Labs u kompaniji Mastercard.
Kompanija Mastercard sarađuje sa trgovcima kako bi ispunila očekivanja potrošača u pogledu povezanih uređaja, te je tako ostvaren rast od 42% u broju trgovačkih lokacija u Evropi koje prihvataju beskontaktna plaćanja, a čak 38% svih transakcija je beskontaktno. Holandija je idealan poligon za testiranje plaćanja putem nosivih uređaja jer 80% terminala u zemlji već prihvata beskontaktna plaćanja. Više od 50% plaćanja u Holandiji se obavlja beskontaktno, podaci su ABN AMRO banke.
Ovaj pilot projekat stiže nakon nedavne najave kompanije Mastercard u pogledu uspostavljanja ujednačenog platnog iskustva time što će beskontaktna plaćanja postati globalni standard u narednih pet godina.