Više od pola industrijskih organizacija nije spremno za uspješnu digitalnu transformaciju

0
376
Schneider Electric i Omedia proveli su istraživanje o digitalnoj transformaciji kompanija

Schneider Electric™, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, i Omedia, analitička kuća koja se bavi istraživanjem tehnoloških tržišta, proveli su anketu koja je pokazala kako je digitalna transformacija, iako je važna za provedbu poslovnih strategija u mnogim procesnim industrijama, nešto za što te firme još nisu spremne.
Više od tri četvrtine (78%) ispitanika u anketi, koja je bila usmjerena na učinkovitost distribuiranih nadzornih sistema (Distributed Control Systems – DCS), izjavilo je da aktivno uvodi inicijative za digitalnu transformaciju u jednoj ili više ustanova. Međutim, nešto više od polovine (55%) samo je ‘donekle opremljeno’ za učinkovito provođenje tih aktivnosti. Taj deficit predstavlja veliki izazov, jer gotovo sve organizacije (94%) očekuju da će digitalna transformacija imati značajan utjecaj na njihovo poslovanje u sljedeće dvije do tri godine.
Tokom istraživanja anketirano je stotine kupaca i krajnjih korisnika iz Sjeverne Amerike, Evrope, Bliskog istoka te Azijsko tihookeanske regije, u šest industrijskih sektora: vodoopskrba, hemijska industrija, nafta i plin, rafinerije, drvna industrija s industrijom papira i proizvođači energije.
Čak 88% anketiranih izjavilo je da je stručnost njihovog dobavljača distribuiranih nadzornih sistema, zapravo izvrsna. Unatoč tom pouzdanju u kvalitetu podrške dobavljača, korisnici tih sistema identificirali su tri kvalitete koje bi željeli vidjeti u sustavima za distribuirani nadzor sistema: Bolju radnu učinkovitost sistema i više funkcionalnosti; Veću sposobnosti integracije distribuiranih nadzornih sistema s ostalim sistemima; Dokazan povrat na ulaganje.
Implementacija naprednih DCS rješenja, kao što je Schneider Electricov EcoStruxure™ Foxboro DCS sistem za automatizaciju procesa, vrlo je visoko na popisu prioriteta mnogih organizacija. To rješenje koristi se kao podrška procesima u raznim industrijama i tvornicama i dosljedno mjeri radnu učinkovitost i profitabilnost primijenjenih poboljšanja, omogućavajući tako 100% povrat ulaganja u manje od godinu dana.
Istraživanje je pokazalo kako je za uspješnost digitalne transformacije nužna bolja saradnja među stručnjacima za informatičke i stručnjacima za operativne tehnologije. Istraživanje je pokazalo kako IT i OT odjeli najviše sarađuju kada se pojave informatički problemi u poslovnim sistemima, a najmanje sarađuju kada se pojave problemi u provedbi strategija sigurnosne zaštite mreža i njihova nadzora. Istraživanje je još pokazalo i kako su tri područja koja najviše utječu na definiranje sistema za nadzor digitalne transformacije – IT, uprava kompanije i proizvodnja.