Vlada Brčko distrikta pomaže privrednike sa 6 miliona KM

0
747
Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić predstavio mjere pomoći privredi

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izjavio je danas, govoreći o mjerama za pomoć privredi usljed koronavirusa, da će se onim subjektima, pravnim osobama i poduzetnicima čiji je rad bio zabranjen, refundirati isplata minimalne bruto plaće, što znači neto plaća u iznosu od 520 KM s pripadajućim porezima i doprinosima za mart 2020. godine.
Prema kriterijumima, pravo na ovu vrstu refundacije imaju preduzeća, poduzetnici i poslovne jedinice koja imaju sjedište u Brčko distriktu, registrirana su u skladu sa zakonima Brčko distrikta, registriranu djelatnost obavljaju na području Distrikta te im je, na osnovu odluka Kriznog štaba i Vlade Brčko distrikta zabranjen rad, ili su zbog prirode svog posla i povezanosti s firmama kojima je rad zabranjen bili spriječeni u obavljanju svog rada, kao i oni pravni subjekti koji su temeljem drugih odluka nadležnih institucija bili spriječeni u obavljanju svojih djelatnosti.
Milić je to izjavio na konferenciji za novinare nakon što je Vlada na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila mjere za pomoć privredi usljed situacije nastale u vezi s koronavirusom, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.
Milić je dodao da pravo na korištenje subvencije za plaćene poreze i doprinose na plaće za obračunate i isplaćene plaće za mart 2020. u iznosu od 30 posto imaju sva ostala preduzeća, poduzetnici i poslovne jedinice, s područja Brčko distrikta, osim onih koji su temeljem ove odluke izuzeta, a radi se o bankama, javnim preduzećima, javnim ustanovama, udruženjima koja su registrirana u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta i Zakonom o mjesnim zajednicama u Brčko distriktu, te preduzećima, poduzetnicima i poslovnim jedinicama koji su otkazali ugovor o radu najmanje jednog radnika počev od marta 2020. godine te preduzećima, poduzetnicima i poslovnim jedinicama koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa na plaće za januar 2020. godine.
Gradonačelnik Milić je naglasio da se radi o značajnoj finansijskoj podršci privrednom sektoru, prema prvim procjenama od oko 6 miliona KM.