Uskoro počinje izgradnja GP Svilaj, investicija 18,7 miliona KM

0
543
Potpisan ugovor o izgradnji Graničnog prelaza Svilaj, trebao bi se završiti u narednih 300 dana

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH saopćeno je da je potpisan ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj, koji bi trebao biti završen u narednih 300 dana i čija ukupna vrijednost iznosi 18.713.999,35 KM.
Granični prijelaz Svilaj nalazi se na sjeveru BiH na koridoru 5c. Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj potpisan je između Uprave za indirektno oporezivanje i konzorcijuma Niskogradnja d.o.o. Laktaši , Alfa Term d.o.o. Mostar i Tehton d.o.o. Banja Luka. Vrijednost ugovorenih radova je 18.713.999,35 KM sa PDV-om, a rok za izvođenje radova je 300 kalendarskih dana.
Iz UIO navedeno je da u narednom periodu očekuju potpisivanje i ugovora o vršenju nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji graničnog prelaza Svilaj, a odabrani vršilac nadzora je Design&QC d.o.o. Sarajevo.
Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj lociran je na sjevernoj granici Bosne i Hercegovine sa Republikom Hrvatskom, a planiran je na površini od 103.000 m2. Na novom graničnom prijelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, imaće četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH.
U sklopu novog graničnog prijelaza biće sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prijelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.