Vlada FBiH će pojačati prisustvo u Brčko distriktu

0
427
Federalni premijer Novalić i gradonačelnik Brčko distrikta Kadrić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić tokom posjete Brčko distriktu BiH susreo se s gradonačelnikom Esedom Kadrićem i šefom Odjeljenja za komunalne poslove Majazudinom Vehabovićem s kojima je razgovarao o cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi u Brčko distriktu.
Sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković.
Razgovarano je i o rekonstrukciji Savskog mosta, te projektu Luke Brčko, za čiju revitalizaciju i funkciju postoji veliki interes Vlade Federacije BiH, kao i o budućim zajedničkim projektima.
“Vlada FBiH će imati znatno veće prisustvo na području Brčko distrikta jer smo vođeni interesima i zanimanjima za vrlo važne događaje ovdje. To je, prije svega, moguće funkcionisanje Luke Brčko, za koju se sada investira u mnogo većem obimu. Jedinu željezničku kružnu konekciju prema Luci Brčko imaju Željeznice Federacije, odnosno Federacija BiH, i to je sada probudilo naš interes kada je u pitanju taj segment. Mi ćemo sa svoje strane naložiti Željeznicama FBiH da odmah pristupe izradi projekta elektrifikacije od Tuzle do Brčkog jer vidimo da postoji međudržavni interes da se ta elektrifikacija produži dalje do Vinkovaca”, kazao je premijer Novalić.
Dodao je kako FBiH ima namjeru raditi i projekt plinovoda Županja-Orašje-Brčko-Tuzla i dalje prema Kladnju. To bi bila nova konekcija koja će se nominirati za međudržavne razgovore i pregovore, a pri projektiranju ove ceste uključit će i projektiranje plinske komunikacije koja bi išla od Županje dalje prema Brčkom i dalje prema centru Federacije, zajedno s autocestom.
Gradonačelnik Kadrić upoznao je premijera Novalića s dosadašnjom izradom prostornog plana kada je u pitanju realizacija potpisanog sporazuma o realizaciji projekta autoceste Beograd – Sarajevo, te najavio sastanak između dva premijera i Vlade Distrikta o tom pitanju. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Brčko ima mogućnost uključiti se još jednom dionicom plinovoda, koja bi išla od Županje ka Orašju, kao i mogućnošću da to bude središnje čvorište i prema Tuzli i prema Banjoj Luci.
“Svakako ima razloga da se u narednom periodu okupimo u Brčkom i da krene realizacija velikih projekata s područja Distrikta koji su od značaja za cijelu BiH”, dodao je gradonačelnik Brčkog.
Kadrić je upoznao premijera sa aktivnostima Vlade Brčko Distrikta, posebnoo podizanju privredne aktivnosti lokalne zajednice, a razgovarali su također o podjeli novčane pomoći od strane MFF-a u čemu je Brčko bilo izostavljeno. Kazao je da se premijer Novalić već angažirao za izdvajanje jednog dijela iz Budžeta Federacije BiH.
Nakon sastanka, premijer je obišao nove prostorije Ureda Vlade FBiH koje se nalaze u Brčkom, a čime će biti omogućena neposrednija saradnja institucija FBiH i Distrikta na realizaciji prethodno spomenutih projekata.
Posjetili su i porodicu Salihović, čijih je sedam članova smrtno stradalo u požaru u brčanskom naselju Suljagić sokak. Vlada Brčko distrikta je osigurala alternativni smještaj do završetka izgradnje nove stambene kuće, a Vlada FBiH će također izdvojiti određeni iznos sredstava za pomoć ovoj porodici.