EBRD i Kanton Sarajevo: Početak uvođenja daljinskog grijanja, uz korištenje ekoloških goriva

0
270
Potpisano mandatno pismo o kreditnim i grant sredstavima za uvođenje sistema daljinskog grijanja u KS

Novi direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i ovlašteni predstavnik KJKP Toplane, potpisali su danas mandatno pismo o dodjeli kreditnih i grant sredstava za početak realizacije projekta uvođenja sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo.
“Projektom je u prvoj, pilot fazi planirana promjena sistema centralnog grijanja na bazi geotermalne vode. Implementacija će se odvijati u Vogošći i na Ilidži, kao i na još nekoliko kotlovnica koje djeluju u okviru preduzeća Toplane. Ovo je jedan od posebno važnih energetskih projekata u prelasku sa čvrstih, fosilnih na obnovljiva goriva. Posebno je to važno sa ekološkog aspekta što svakako ima za cilj poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu”, kazao je ministar Hadžiahmetović.
Prema njegovim riječima, za ovu namjenu EBRD će obezbijediti 16 miliona eura kreditnih i četiri miliona KM grant sredstava.
Direktor Colangeli ističe da početak rada na ovom projektu predstavlja pravu prekretnicu za Sarajevo.
“Ovim projektom će se smanjiti zagađenje zraka uzrokovano korištenjem lož ulja i omogućit će se alternativni izvori goriva za opskrbu grijanjem u Kantonu Sarajevo. Učinci toga trebali bi biti vidljivi odmah nakon završetka projekta”, naglasio je Colangeli.
Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za BiH je pozdravila početak realizacije ovog važnog projekta za Sarajevo.
“Radujemo se brzoj implementaciji ovog projekta koji rješava probleme kvalitete zraka u Kantonu i diverzificira opskrbu Sarajeva grijanjem. Uvijek nam je drago vidjeti da se Kanton oslanja na Akcioni plan za Zeleni grad i sretni smo da nastavljamo dobru saradnju iz proteklih godina”, poručila je Naessl.