Vlada KS i EBRD potpisali mandatno pismo za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

0
474
Forto i Šteta sa predstavnicima EBRD-a potpisali mandatno pismo za izgradnju tramvajske pruge do Hrasnice

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta potpisali su danas mandatno pismo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa Matteom Colangeliom, regionalnim direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan za projekt izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice.
“Ovaj projekt će svakako doprinijeti unapređenju električnog javnog prevoza u Sarajevu. Od izuzetne važnosti nam je saradnja sa EBRD-om i zahvalan sam što prepoznaju naše projekte, koji podižu standard života građana Sarajeva”, rekao je premijer Forto.
Mandatno pismo je prvi korak za realizaciju ovog projekta.
“Ovo je moj prvi posjet BiH i sretan sam što potpisujem ovo mandatno pismo za ovako značajan projekt za Kanton Sarajevo. On će uključivati proširenje tramvajske pruge za gotovo 13 kilometara, što je gotovo 50% postojeće dužine. Što je još važnije, spojit će veliko prigradsko područje s gradom i iskoristiti njegov stambeni i poslovni potencijal, te ujedno osigurati čišći, učinkovitiji i brži javni prevoz u grad”, izjavio je Colangeli.
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem EBRD-a realizuje niz projekata koji će poboljšati javni prevoz, a projekt izgradnje tramvajske pruge samo je jedan od njih.
“Planiramo izgraditi tramvajsku prugu od Ilidže do Hrasnice u dužini od 12,96 kilometara, izgraditi 20 tramvajskih stanica i okretnicu na kružnom toku na Ilidži. Danas smo potpisali mandatno pismo, do kraja ove godine nas očekuje raspisivanje tendera i druge aktivnosti koje će nas dovesti do dana kada će početi radovi na izgradnji ovog značajnog projekta, a o kojem se priča zadnjih 40 godina”, zaključio je ministar Šteta.
Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za BiH je istakla važnost zajedničkog rada na promociji zelenih gradova.
“Drago nam je vidjeti da je Kanton i dalje opredijeljen poboljšanju životnog standarda pružanjem boljeg pristupa javnom prevozu, što će također pozitivno utjecati na kvalitet zraka u Sarajevu”, istakla je direktorica Naessl.
Vrijednost projekta izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice iznosi 20 miliona eura, a sredstva će biti obezbijeđena putem zajma kod EBRD-a, po čijim će se Pravilima i procedurama sprovoditi nabavke u narednom periodu, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.