Vlada FBiH negira da su u Federaciji najniže plate u Evropi

0
491
Izbor projektnih prijedloga i potencijalnih korisnika vršiće Komisija koju je imenovala Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH oglasila se saopćenjem zbog, kako kažu, pogrešnog interpretiranja podataka Eurostata o visini najniže plate u nekim medijima koji su maliciozno izvukli naslov ‘da su radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u cijeloj Evropi’.
U saopćenju se podsjeća da Eurostat radi istraživanje za države, te da statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate, te tako ne obuhvata BiH, koja još nema kandidatski status.
“Navođenjem podataka zagarantirane najniže plate u Federaciji BiH (406 KM) i Republici Srpskoj (520 KM), upućuje na pogrešan zaključak kako su ‘radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u Evropi’. Napominjemo, uz zagarantiranu najnižu platu radnicima u FBiH se isplaćuju i neoporezive naknade (topli obrok, prevoz…) u iznosu od 195 KM, čime dolazimo do podatka da je zagarantirana najniža plata u Federaciji BiH 601 KM, a što je za 81 KM više od najniže zagarantirane plate u Republici Srpskoj”, navodi se u saopćenju.
Vlada FBiH je prije nekoliko godina uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Usvajanjem tih zakona će automatski doći do povećanja minimalnih plata i tada ćemo imati puno jasniju sliku kolika je realna minimalna plata, odnosno pokazat će se da će ona biti značajno veća od postojećih 406 KM, saopćeno je iz Vlade FBiH.