Vlada FBiH ove godine za aerodrom u Bihaću izdvaja 25 miliona KM

0
780
Sastanak Novalića i Fazlića: Vrijednost projekta aerodroma u Bihaću je oko 130 miliona KM

Premijer FBiH Fadil Novalić je na današnjem sastanku s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem potvrdio kako je u ovoj godini za projekt izgradnje aerodroma u ovom gradu Vlada Federacije BiH osigurala 25 miliona KM.
“Za dosadašnju fazu gradnje izdvojeno je oko 10 miliona, te je u ovoj godini osiguran budžet od još 25 miliona KM. Na današnjem sastanku smo govorili o programu utroška tih sredstava, odnosno potrebnom vremenu za realizaciju naših planiranih poteza u okviru ovogodišnjeg budžeta. Apsolutno smo saglasni da idemo u faznu gradnju, prvenstveno ove godine poletno-sletne staze dužine 1.200 metara, prve faze aerodromske zgrade, osvjetljenja, radarskog praćenja, elevatora za prilaz aviona i ostalih tehničkih stvari”, kazao je Novalić.
Dodao je i mogućnost uključivanja eventualno zainteresiranih koncesionara u kompletan projekat.
“Ukupna vrijednost projekta aerodroma u Bihaću je oko 130 miliona KM, a mi ćemo s ovogodišnjim sredstvima već doći do cifre od oko 35 miliona KM koje je osigurala Vlada FBiH. Ne bismo imali ništa protiv uključivanja koncesionara, ne toliko zbog potrebnog novca, koliko zbog iskustva i mogućnosti turističke i poslovne promocije aerodroma i Unsko-sanskog kantona”, izjavio je premijer FBiH.
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podsjetio je na važnost ovakvog projekta za cijeli Unsko-sanski kanton, te istakao vjeru u uspješnost konačnog ishoda u skorijem vremenskom periodu.
“Već smo uradili projektnu dokumentaciju, prilazni put, testnu poletno-sletnu stazu i izvršili dobar dio eksproprijacije zemljišta, pa sam zaista optimističan oko realizacije možda i najvećeg projekta ikada za Unsko-sanski kanton. Brzo krećemo s daljim radovima, odnosno svrsishodnim raspolaganjem novcem kojeg je osigurala Federalna vlada. Već je u izradi aeronautička studija, tako da je pred nama mnogo posla ove godine”, kazao je Fazlić.
Na današnjem sastanku, kojem je prisustvovao i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, razgovarano je i o uslovima za skorašnji početak gradnje putne komunikacije Bihać – Bosanska Krupa preko Srbljanskog platoa.