Vlada FBiH: Podrška projektu gasovoda i izgradnji termoblokova u Tuzli, Kaknju i Banovićima

0
670
Ubrzati aktivnosti na izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla i Bloka 8 u TE Kakanj, te novog bloka u TE Banovići

Vlada Federacije BiH je, na 179. sjednici održanoj u Sarajevu, usvojila informaciju o trenutnom statusu projekta Južna intrekonekcija BiH i Hrvatska (gasovod Zagvozd – Posušje – Novi Travnik/Travnik sa odvojkom za Mostar) i tekstu Prednacrta sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji ovog gasovoda.
Ocijenjeno je da ponuđeni tekst predstavlja dobar osnov za izradu konačnog Sporazuma, i s ciljem njegovog poboljšanja Vlada je predložila predložila ažuriranje podataka u Prednacrtu i njegove manje dopune.
Usvojivši informaciju o stanju u Zavisnom društvu rudnici uglja, koja posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, s pregledom rezultata u periodu 2009.-2017. godina, Vlada FBiH je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Elektroprivredu BiH zadužila da nastave proces prestrukturiranja elektroenergetskog sektora i rudnika uglja i sačine odgovarajući program. Također su dužni da ubrzaju sve aktivnosti vezane za izgradnju zamjenskih termoblokova Bloka 7 u TE Tuzla i Bloka 8 u TE Kakanj, kao i novog bloka u TE Banovići, i da osposobe rudnike za te potrebe, uključujući i reviziju rezervi uglja u Federaciji BiH.
Federalna vlada je usvojila informaciju o realizaciji Drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom, s prijedlogom utroška sredstava od povrata PDV-a, te zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma za implementaciju utroška sredstava od povrata PDV-a u iznosu od 477.814.50 KM.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je ovlašten da, uime FBiH, potpiše punomoć Upravi privrednog društva Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, za pokretanje i uknjižbu imovine na terminalima tečnih tereta Bihać, Blažuj, Mostar i Živinice.