Vlada FBiH: Potpisan Kolektivni ugovor s rudarima, plate veće za 230 KM

0
267
U sjedištu Vlade FBiH potpisan Kolektivni ugovor u oblasti rudarstva

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.
Kolektivni ugovor su potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predsjednici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH, Sinan Husić i Zijad Lačić.
Prema potpisanom ugovoru, svim radnicima rudnika u FBiH plata će biti povećana za 230 KM.
“U posljednjih 15 dana intenzivirali smo pregovore. Pokušali smo pronaći zajedničko kompromisno rješenje i uspjeli smo. Period ispred nas iskoristit ćemo za dogovor za novi kolektivni ugovor. Zahtjev rudara bilo je povećanje satnice za 20 posto, ponuda Elektroprivrede BiH i Rudnika Banovići bila je oko osam posto. Na kraju smo došli do rješenja koje nije standarno. Načinili smo pravdu prema onim s najnižim platama”, rekao je ministar Džindić.
Dodao je da to novina koju su predložili on i premijer FBiH Fadil Novalić na jednom od posljednjih sastanaka. Naglasio je i da je zajednički konstatovano da je u proteklih 12 mjeseci veliki broj radnika napustio rudnike, te da će morati biti zaposleni dodatni radnici na najtežim poslovima, kao i da se restrukturiranje rudnika mora nastaviti.
“Dva sindikata djelovali su kao jedan. U narednih sedam mjeseci pokušat ćemo usaglasiti sve stavke novog kolektivnog ugovora. Mislim da bi svi trebali biti zadovoljni, većina u potpunosti, a manji broj uposlenih s najvećim platama djelimično”, kazao je Lačić.
Istog mišljenja je i predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.
“Imamo kolektivni ugovor na snazi od 1. maja 2022. koji će trajati do kraja godine. Nismo htjeli na duži period jer želimo imati mogućnost reagovati zavisno kako se bude razvijala situacija. Rudari imaju obavezu osigurati potrebne količine uglja”, izjavio je Husić.
Podsjećamo da je Vlada FBiH proteklih dana sa Sindikatom radnika rudnika FBiH postigla dogovor o produženju kolektivnog ugovora, kao i povećanju plate svim radnicima u rudnicima za 230 KM, a na današnjoj telefonskoj sjednici dala saglasnost na ovaj kolektivni ugovor, te ovlastila ministra Džindića za njegovo potpisivanje.