Vlada FBiH: Rok za podnošenje zahtjeva za subvencije produžen do 29. maja

0
488
Izbor projektnih prijedloga i potencijalnih korisnika vršiće Komisija koju je imenovala Vlada FBiH

U vezi s članom 4. stav (8) Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, izazvanih pandemijom koronavirusa (tzv. korona-zakon), koji je stupio na snagu tek 8. maja ove godine, rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za socijalno osiguranje za april 2020. godine, u skladu s članom 4. ovog zakona, izuzetno je produžen do 29.5.2020. godine, zaključila je danas Vlada Federacije BiH.
Kako je Zakon stupio na snagu 8. maja, nemoguće je primijeniti odredbu člana 4. stav (8) Zakona koja propisuje da zahtjevi trebaju biti podneseni do 10. u tekućem za prethodni mjesec. Stoga je bilo neophodno produžiti rok za dostavljanje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za plaće isplaćene za april 2020. godine, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Jelka Milićević, federalna ministrica finansija

Milićević: Poziv privrednim subjektima da podnesu zahtjev za subvenciju

Zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević pozvala je danas sve privredne subjekte koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica da zahtjev za subvencioniranje doprinosa na minimalnu platu za april ove godine podnesu Poreznoj upravi FBiH do 29. maja.
“Zakonom je definirano da privredni subjekti podnose zahtjev Poreznoj upravi do 10. u mjesecu za subvencije doprinosa na plaće za prethodni mjesec. Kako je zakon tek stupio na snagu i počeo s primjenom, gospodarski subjekti nemaju vremena da to učine do 10. maja/svibnja, Vlada FBiH je danas produžila rok za podnošenje tih zahtjeva do 29.05.2020.”, pojasnila je ministrica Milićević.
Federalna ministrica ističe kako je ovo prilika da bude iskorišteno pravo ostvareno Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, ali napominje da se produžetak roka odnosi samo na podnošenje zahtjeva za subvencioniranje minimalnih plata za april 2020. godine.
“Naredni mjesec ostaje rok utvrđen Zakonom, a to je do 10. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. Cijela procedura i instrukcija za podnošenje ovih zahtjeva bit će objavljena na internet stranici Porezne uprave FBiH”, kaže ministrica finansija FBiH.
Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Vlada FBiH pomaže domaćoj privredi čije poslovanje je ugroženo usljed pandemije novog koronavirusa, a jedna od mjera pomoći je subvencioniranje doprinosa na minimalnu platu za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 245 KM radnicima onih privrednih subjekata koji ovim zakonom ispunjavaju uvjete za to.