Vlada FBiH suspendovala Solaka, zatražena dopuna informacije FUCŽ

0
363
Preventivno suspendovan direktor FUCŽ Fahrudin Solak

Vlada Federacije BiH danas je preventivno suspendovala Fahrudina Solaka s dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCŽ), do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi s procesom javnih nabavki.
Kako je obrazloženo, Fahrudin Solak je 5. maja ove godine Vladi Federacije BiH podnio zahtjev za preventivnu suspenziju, u vezi s javnom nabavkom.
Vlada je danas ovlastila pomoćnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafu Kadribegovića da organizuje sve poslove i potpisuje sve akte iz nadležnosti direktora, dok traje preventivna suspenzija direktora.
Vlada FBiH danas je zatražila da joj, do sutra u 16 sati, bude dostavljena dopuna informacije o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH. Dopunom mora biti obuhvaćena realizacija javnih nabavki koje je provela FUCŽ, uključujući predmet i postupak nabavke, količinu, cijenu, te naziv dobavljača i korisnika nabavljene opreme, kako je to bilo i traženo zaključkom Vlade FBiH od 30.4.2020. godine.
Takva, dopunjena informacija, bit će razmatrana u nastavku 222. sjednice u četvrtak 14. maja.